ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 2: Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τις επιπλοκές (εικόνες)

Ο αποτελεσματικός έλεγχος μιας σειράς παραγόντων κινδύνου μπορεί να «τιθασεύσει» τον διαβήτη τύπου 2 και να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών για την υγεία των ασθενών.

Διαβήτης τύπου 2: Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τις επιπλοκές (εικόνες)

Για παράδειγμα, η μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα δρα προληπτικά ενάντια στην καρδιοπάθεια και στο εγκεφαλικό λόγω του διαβήτη.

Στο παρελθόν, αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τα οφέλη που προκύπτουν από τον έλεγχο ενός μεμονωμένου παράγοντα –όπως το σάκχαρο, η χοληστερόλη ή η πίεση– στην εξέλιξη της υγείας των ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

Mελέτη, η οποία εξέτασε τα οφέλη που προκύπτουν από τον συνδυαστικό έλεγχο έως και πέντε παραγόντων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 που κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τους πέντε βασικούς παράγοντες κινδύνου, κινδύνευαν κατά 16% λιγότερο από έμφραγμα σε βάθος πενταετίας συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Η ρύθμιση τριών από αυτούς τους παράγοντες σε τιμές κάτω από τα συνιστώμενα όρια φάνηκε να μειώνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ή καρδιακών επιπλοκών στους ασθενείς με διαβήτη.

Οι παράγοντες αυτές είναι οι εξής: