ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πόσο πιθανή είναι η μετάδοσή του στο χώρο του σπιτιού

Tα εορταστικά τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν, ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού εντός του σπιτιού όμως, παραμένει πολύ υψηλός.

Κορονοϊός: Πόσο πιθανή είναι η μετάδοσή του στο χώρο του σπιτιού

Νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη (μετα-ανάλυση) ανέλυσε στοιχεία 54 ερευνών για την μετάδοση της Covid-19 μέσα στα νοικοκυριά σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Βραζιλία κ.α.).

Η μελέτη των πανεπιστημίων της Φλόριντα και της Ουάσιγκτον, συνολικά αφορούσε σχεδόν 77.800 άτομα.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι «ακόμη και όπου η μετάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα μειώνεται, τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν πως τα νοικοκυριά είναι και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικοί χώροι μετάδοσης της Covid-19».

Όπως είπαν, το τρίπτυχο της μετάδοσης είναι «κλειστός χώρος - πολύς κόσμος - στενή επαφή».

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο σχεδόν ο ένας στους πέντε με κορονοϊό (17%) τον μεταδίδει στα άλλα μέλη της οικογένειας του. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους συζύγους (38%), δηλαδή σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα φορείς του ιού τον μεταδίδουν στον/στην σύζυγό τους.

Οι δευτερογενείς λοιμώξεις μέσα στο σπίτι (από κάποιον φορέα του ιού στα άλλα μέλη της οικογένειας) αφορούν συχνότερα τους ενήλικες (28%) από ό,τι τα παιδιά (17%). Η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει συμπτώματα της Covid-19, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μεγάλη η διασπορά του ιού εντός οικογενειών κατά τη διάρκεια του lockdown

Κορονοϊός: Πότε είναι πιο μεταδοτικός

Κορονοϊός: Οι συμβουλές του ΠΟΥ για την πρόληψη της μετάδοσης