ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ποιες είναι οι πιθανότητες επανεισαγωγής στο νοσοκομείο

Όσοι παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από νοσηλεία για Covid-19, δεν είναι βέβαιο ότι έχουν αναρρώσει πλήρως.

Κορονοϊός: Ποιες είναι οι πιθανότητες επανεισαγωγής στο νοσοκομείο

Σε σχέση με άλλες παθήσεις υψηλού κινδύνου, οι επιβιώσαντες από τη μάχη με τον κορονοϊό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν σύντομα νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο ή και να πεθάνουν, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα βασίζεται στην εμπειρία από το πρώτο επιδημικό κύμα της άνοιξης, όταν οι γιατροί είχαν στα χέρια τους λιγότερες θεραπευτικές επιλογές και μικρότερη εμπειρία αντιμετώπισης της νόσου.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο από το εξιτήριο, περίπου ο ένας στους επτά ασθενείς Covid-19 (το 14%) χρειάστηκε να μπει ξανά στο νοσοκομείο ή πέθανε, έναντι ποσοστού περίπου 10% (ο ένας στους δέκα) μεταξύ άλλων ασθενών, σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Χέιλι Πρέσκοτ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για τους ασθενείς σε 132 νοσοκομεία βετεράνων στις ΗΠΑ στη διάρκεια του πρώτου επιδημικού κύματος Μαρτίου-Ιουνίου 2020, εκ των οποίων οι 2.179 είχαν διαγνωσθεί με Covid-19, οι 1.799 είχαν πνευμονία άσχετη με τον κορονοϊό, ενώ οι 3.505 είχαν εισαχθεί λόγω καρδιακής ανεπάρκειας (παθήσεις με υψηλά ποσοστά επανεισαγωγής στα νοσοκομεία). Από τους 2.179 ασθενείς Covid-19, σχεδόν το ένα τρίτο (31%) χρειάστηκε εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και το 13% μηχανική διασωλήνωση, ενώ το 81% επιβίωσαν.

Έως δύο μήνες μετά το εξιτήριο, ο ένας στους τέσσερις ασθενείς Covid-19 (το 20%) είχε εισαχθεί ξανά στο νοσοκομείο, ενώ σχεδόν ο ένας στους δέκα (9%) είχε πεθάνει, με το ποσοστό να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο μεταξύ των ηλικιωμένων. Μετά τη νέα εισαγωγή τους, το 23% χρειάστηκε θεραπεία σε ΜΕΘ και το 7% μηχανική διασωλήνωση.

Το 27% των επιβιωσάντων από την πρώτη νοσηλεία τους για Covid-19 είχε εισαχθεί ξανά στο νοσοκομείο ή είχε πεθάνει μέσα στο επόμενο δίμηνο από το εξιτήριο. Αυτό το ποσοστό ήταν, πάντως, μικρότερο από εκείνο των ασθενών με άλλης αιτιολογίας πνευμονία ή με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι χρειάστηκαν νέα νοσηλεία ή πέθαναν στο ίδιο διάστημα των 60 ημερών. Όμως, το ποσοστό επανεισαγωγής ή θανάτου σε διάστημα δέκα ημερών μετά το πρώτο εξιτήριο ήταν μεγαλύτερο στους ασθενείς Covid-19 σε σχέση με τις άλλες δύο ομάδες ασθενών.

«Η ανάρρωση μπορεί να εξελιχθεί σε ανώμαλο δρόμο», ανέφερε η δρ Πρέσκοτ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Όμως, επεσήμανε ότι μετά τον Ιούνιο πολλά έχουν αλλάξει, «καθώς έχουμε πια καλύτερες θεραπείες. Έτσι είναι πιθανό ότι θα βλέπουμε, πλέον, λιγότερες περιπτώσεις ασθενών να χειροτερεύουν και να έχουν ανάγκη νέας εισαγωγής στο νοσοκομείο».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of American Medical Association» (JAMA).

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Γιατί 1 στους 10 επιστρέφει στο νοσοκομείο εντός 10 ημερών

Κορονοϊός: 1 στους 5 ασθενείς 20 έως 44 ετών χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο