ΥΓΕΙΑ

Φώσφορος: Σε ποιες λειτουργίες είναι απαραίτητος, πού θα τον βρείτε (εικόνες)

Ο φώσφορος είναι μέταλλο, απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των κυττάρων και του οργανισμού.

Φώσφορος: Σε ποιες λειτουργίες είναι απαραίτητος, πού θα τον βρείτε (εικόνες)

Μαζί με το ασβέστιο αποτελούν τα πλέον σημαντικά μέταλλα για τη φυσιολογική κατασκευή των οστών και τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση.

Συμβάλλει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών για παραγωγή ενέργειας.

Βοηθά επίσης στη διατήρηση της απαραίτητης ισορροπίας οξέων-βάσεων (pH) στο αίμα, καθώς λειτουργεί ρυθμιστικά στο σώμα, ενώ συμβάλλει και στη δέσμευση της αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια, επηρεάζοντας την απελευθέρωση οξυγόνου στους ιστούς του σώματος.

Είναι απαραίτητος για τη σωστή ανάπτυξη και διατήρηση των οστών, του συνδετικού ιστού και των δοντιών. Ο φώσφορος βοηθά στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και του νευρικού συστήματος.

Η έλλειψη φωσφόρου είναι εξαιρετικά σπάνια και τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με αυτά της ανεπάρκειας σε ασβέστιο, όπως είναι η απώλεια οστικής μάζας, η ραχίτιδα, η οστεομαλακία και η μυϊκή αδυναμία.

Είναι πιθανό να προκληθεί σε άτομα που ακολουθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα φαρμακευτική αγωγή με αντιόξινα σκευάσματα, που εμποδίζουν την απορρόφησή του. Υποφωσφαταιμία είναι επίσης πιθανό να εμφανισθεί σε αλκοολικούς, διαβητικούς και άτομα με διατροφικές διαταραχές.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο είναι οι εξής: