ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν από «ξαφνικό θάνατο»

Οι περιοχές που η νόσος Covid-19 έπληξε πιο πολύ, είναι αυτές που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση ξαφνικών θανάτων εκτός νοσοκομείου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα της διασποράς.

Κορονοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν από «ξαφνικό θάνατο»

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι εξωνοσοκομειακοί θάνατοι ακολουθούν τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων του κορονοϊού SARS-CoV-2, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μια συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Σταύρο Μουνταντωνάκη, επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Hofstra/Northwell και του Νοσοκομείου Lenox της Ν. Υόρκης, ανέλυσαν αποτελέσματα τεστ αντισωμάτων από όλες σχεδόν τις γειτονιές της Νέας Υόρκης για την περίοδο Μαρτίου-Αυγούστου 2020 και τα συσχέτισαν με τους θανάτους από ξαφνική καρδιακή ανακοπή και άλλες αιφνίδιες αιτίες.

Διαπιστώθηκε ότι οι ξαφνικοί θάνατοι στη διάρκεια της πανδημίας ποίκιλαν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή και ήταν αυξημένοι εκεί όπου υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας στα τεστ αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού. Είναι ασαφές κατά πόσο υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην Covid-19 και στους αιφνίδιους θανάτους, αλλά η συσχέτιση είναι σαφής.

«Τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες αναφορές για τη σχέση ανάμεσα στους ξαφνικούς εξωνοσοκομειακούς θανάτους και στους θανάτους από Covid-19, κάτι που ενισχύει περαιτέρω τη συσχέτιση ανάμεσα στους αιφνίδιους θανάτους εκτός νοσοκομείου και στο επιδημιολογικό φορτίο του SARS-CoV-2», δήλωσε ο δρ Μουνταντωνάκης, ο οποίος είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα συνιστούν άμεσο υποκατάστατο του ιικού φορτίου και σχετίζονται έμμεσα με τους ανθρώπους που πεθαίνουν ξαφνικά στο σπίτι τους. Παραμένει προς διερεύνηση κατά πόσο αυτό οφείλεται στις καρδιακές επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορονοϊό ή στην ελλιπή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο καρδιολογικό περιοδικό Heart Rhythm.

Διαβάστε επίσης:

Αιφνίδιος θάνατος από καρδιαγγειακά: Ο κρίσιμος ρόλος του γονιδιακού ελέγχου

Η απαισιοδοξία παράγοντας κινδύνου για τον θάνατο από στεφανιαία νόσο

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος απειλεί πολύ περισσότερους άντρες απ’ ό,τι γυναίκες