ΥΓΕΙΑ

Υψηλό σάκχαρο: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας για τις νέες γυναίκες

Τα σταθερά αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν ως αποτέλεσμα πολλές νέες γυναίκες να αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2, παράγοντας που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Υψηλό σάκχαρο: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας για τις νέες γυναίκες

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες κάτω των 55 ετών με διαβήτη τύπου 2, διατρέχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο καρδιακής νόσου μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες σε σύγκριση με όσες δεν πάσχουν από διαβήτη.

Ακόμα και τα υψηλά ποσοστά σακχάρου στο αίμα, φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρων καρδιακών παθήσεων κατά 600%, σύμφωνα με ερευνητές στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη.

«Όταν ένα άτομο νεότερης ηλικίας υφίσταται ένα καρδιαγγειακό συμβάν, επηρεάζεται η μελλοντική ποιότητα της ζωής του, η παραγωγικότητά του και η συνεισφορά του στο κοινωνικό σύνολο», δήλωσε η Δρ. Samia Mora, από το Τμήμα Μεταβολομικής του Νοσοκομείου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερους από 50 παράγοντες καρδιακού κινδύνου σε περισσότερες από 28.000 αμερικανίδες που συμμετείχαν στην εν εξελίξει μελέτη για την υγεία των γυναικών.

Για παράδειγμα, παρακολούθησαν 50 βιοδείκτες που συνδέονται με την καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και της αιμοσφαιρίνης A1C (μετρά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα).

Και οι δύο αυτοί παράγοντες είχαν ασθενέστερη σύνδεση με την έναρξη των καρδιακών παθήσεων σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών συγκριτικά με την λιποπρωτεϊνική αντίσταση στην ινσουλίνη (LPIR), μια νεότερη μέτρηση για την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβαίνει όταν τα κύτταρα στους μύες, το λίπος και το ήπαρ δεν διαχειρίζονται αποτελεσματικά την ινσουλίνη και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη και αποτελεί πρόδρομο του διαβήτη.

Ενώ η χοληστερόλη LDL συσχετίστηκε μόνο με κατά 40% αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της μέτρησης LPIR, συνδέθηκαν με αύξηση κατά 600%. Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες κάτω των 55 ετών με διαβήτη τύπου 2 είχαν δεκαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

«Σε κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες, η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης τύπου 2 και η πλέον κοντινή διάγνωση, το μεταβολικό σύνδρομο, συνέβαλαν σημαντικά σε πρόωρα στεφανιαία επεισόδια», εξήγησε η Mora.

«Οι γυναίκες κάτω των 55 ετών που είναι παχύσαρκες είχαν περίπου τετραπλάσιο κίνδυνο για στεφανιαία επεισόδια, καθώς και οι συνομίληκές τους που κάπνιζαν ή είχαν υπέρταση. Η σωματική αδράνεια και το οικογενειακό ιστορικό παίζουν επίσης ρόλο» κατέληξε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Cardiology.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Στεφανιαία νόσος: Οι παράγοντες που βάζουν σε κίνδυνο την καρδιά (εικόνες)

Διαβήτης: Ποιες ασκήσεις βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη