ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν αλλοιώσεις στην καρδιά που ανοίγουν το δρόμο στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Διαβήτης: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας και του Κέντρου Βιοχημικής Έρευνας στο Λάνκαστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 χωρίς ιστορικό ή συμπτώματα καρδιακών προβλημάτων εμφανίζουν μειωμένη ικανότητα άσκησης.

Αυτός ο περιορισμός θέτει τους ασθενείς σε κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι ερευνητές μελέτησαν το καρδιολογικό προφίλ 247 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, στη διάρκεια μιας περιόδου 2,5 έως 10 ετών πριν την έναρξη της μελέτης. Την ομάδα ελέγχου αποτελούσαν 78 άτομα χωρίς διαβήτη τύπου 2.

Αφού υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς και υπερηχογραφικό έλεγχο, στους πάσχοντες από διαβήτη διαπίστωσαν εξασθένηση στη ροή αίματος προς τον καρδιακό μυ και την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα και να το διοχετεύσει σε όλο το σώμα.

Αξιολόγησαν επίσης τη φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων με την διενέργεια τεστ σε στατικό ποδήλατο.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμα και όταν συνυπολογίσαμε την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα και το κάπνισμα, οι υποκείμενες καρδιακές αλλοιώσεις συντελούσαν στην κακή φυσική κατάσταση των ατόμων με διαβήτη τύπου 2. Αυτό σημαίνει ότι η πρώιμη καρδιακή νόσος είναι παρούσα στον συγκεκριμένο πληθυσμό ασθενών, παρά την απουσία κλινικών ενδείξεων, όπως η στηθάγχη και η δύσπνοια», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ Δρ. Gaurav Gulsin.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν καταφέρουν να αυξήσουν την παροχή αίματος προς την καρδιά, τότε ενδεχομένως να μπορέσουν να βελτιώσουν τη φυσική κατάσταση και να αποτρέψουν την εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας στα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο φρούτα και λαχανικά

Διαβήτης: 6 κανόνες που ακολουθούν οι διαβητολόγοι για να μειώσουν τον κίνδυνο (εικόνες)

Διαβήτης τύπου 2: 8 ενδείξεις σε εικόνες