ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός & περιοδοντίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου ο συνδυασμός

Η περιοδοντίτιδα, μία σοβαρή νόσος των ούλων, πλήττει σχεδόν τους μισούς ενήλικες παγκοσμίως.

 

Κορονοϊός & περιοδοντίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου ο συνδυασμός

Προκαλεί σοβαρή φλεγμονή στα ούλα και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί, εκτός από την απώλεια δοντιών, να εξαπλωθεί στο σώμα.

Οι ασθενείς με Covid-19 αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από τη νόσο εάν μολυνθούν, σε περίπτωση που πάσχουν ταυτόχρονα από περιοδοντίτιδα στα ούλα, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Λίορ Σαπίρα της Οδοντιατρικής Σχολής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Κλινικής Περιοδοντολογίας «Journal of Clinical Periodontology» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας (EFP), ανέλυσαν στοιχεία για 568 ασθενείς με Covid-19 στο Κατάρ, εκ των οποίων οι 40 είχαν χρειαστεί εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ οι 258 (το 45%) είχαν περιοδοντίτιδα.

Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα Covid-19 με σοβαρές περιπλοκές ήταν 3,7 φορές μεγαλύτερη για τους ασθενείς με περιοδοντίτιδα, ενώ ο κίνδυνος εισαγωγής τους σε ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος 3,5 φορές, για διασωλήνωση 4,6 φορές και για θάνατο σχεδόν εννέα φορές.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως η φλεγμονή στη στοματική κοιλότητα μπορεί να ανοίξει την πόρτα στο να γίνει ο κορονοϊός πιο βίαιος. Η στοματική φροντίδα πρέπει να αποτελεί μέρος των συστάσεων υγιεινής, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρής Covid-19», δήλωσε ο δρ Σαπίρα, που είναι και ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της EFP.

Όπως ανέφερε ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Μαριάνο Σαντζ του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, τα βακτήρια του στόματος στους ασθενείς με περιοδοντίτιδα μπορούν να εισπνευσθούν και να μολύνουν τους πνεύμονες, ιδίως στην περίπτωση διασωλήνωσης. Αυτό, σημείωσε, «μπορεί να συμβάλει στην επιδείνωση των ασθενών με Covid-19 και να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου τους. Το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία πρέπει να εντοπίζει τους ασθενείς Covid-19 με περιοδοντίτιδα και να τους δίνει στοματικά αντισηπτικά για να μειώσει τη μετάδοση των βακτηρίων».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Περιοδοντίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Χρόνια περιοδοντίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας, καρκίνου, καρδιοπάθειας