ΥΓΕΙΑ

Κοιλιακή παχυσαρκία: Για ποιες παθήσεις αυξάνει τον κίνδυνο (εικόνες)

Το πάχος στην κοιλιά, η λεγόμενη κεντρική παχυσαρκία, κρύβει μια σειρά κινδύνων για την υγεία, καθώς επιδρά «τοξικά» σε όλα τα όργανα και τα αγγεία.

Κοιλιακή παχυσαρκία: Για ποιες παθήσεις αυξάνει τον κίνδυνο (εικόνες)

Ο κοιλιακός τύπος παχυσαρκίας χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες παθογόνος και χαρακτηρίζει το μεταβολικό σύνδρομο (αυξημένη περίμετρος μέσης, αυξημένη αρτηριακή πίεση, χαμηλή «καλή» χοληστερίνη και αυξημένο σάκχαρο αίματος).

Οι κίνδυνοι από την συσσώρευση λίπους στην κοιλιά παραμένουν ακόμη και αν το σωματικό βάρος εμφανίζεται φυσιολογικό, με Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω από 25kg/ m.

Όσοι πάσχουν από το μεταβολικό σύνδρομο διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ παράλληλα έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη.

Γυναίκες και άνδρες με κοιλιακή παχυσαρκία κινδυνεύουν εξίσου, αν και οι άνδρες έχουν συχνότερα πάχος στην κοιλιά από τη νεαρή ηλικία, ενώ οι γυναίκες το εμφανίζουν συνήθως λίγο πριν ή μετά την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, τα εγκεφαλικά επεισόδια στις γυναίκες 35-44 ετών τριπλασιάσθηκαν την τελευταία δεκαετία και οι επιστήμονες απέδωσαν το γεγονός στην αύξηση της περιμέτρου μέσης των γυναικών.

Οι βασικοί υπαίτιοι για την κοιλιακή παχυσαρκία είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι πολλές θερμίδες και η διατροφή με κορεσμένα λίπη (κρέατα, αλλαντικά κ.ά.).

Το πάχος στην κοιλιά, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες της Mayo Clinic, αυξάνει τον κίνδυνο για: