ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πόσο κινδυνεύουν οι πάσχοντες από άσθμα

Οι πάσχοντες από άσθμα ανησυχούν στη διάρκεια της πανδημίας ότι λόγω της αναπνευστικής πάθησής τους μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν από τη νόσο Covid-19.

Κορονοϊός: Πόσο κινδυνεύουν οι πάσχοντες από άσθμα

Νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη καθησυχάζει αυτούς τους φόβους, επιβεβαιώνοντας ότι δεν συντρέχει αυξημένος κίνδυνος.

Το βασικό συμπέρασμα, μάλιστα, είναι ότι οι άνθρωποι με άσθμα έχουν μικρότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν με Covid-19 και, αν αυτό συμβεί, η πιθανότητα να αποδειχθεί η νόσος βαριά ή θανατηφόρα γι' αυτούς είναι ίδια με τον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας George της Νέας Νότιας Ουαλίας, ανέλυσαν και αξιολόγησαν τα στοιχεία 57 ερευνών που αφορούσαν συνολικά 587.280 ανθρώπους διεθνώς.

Από την ανωτέρω συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά του άσθματος μεταξύ των ασθενών Covid-19 είναι παρόμοια με εκείνα στον γενικό πληθυσμό (περίπου 7,5%), ενώ το μη σοβαρό άσθμα μεταξύ των ασθενών Covid-19 είναι πιο συχνό (9,6%) σε σχέση με το σοβαρό (4,1%). Επιπλέον, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, οι άνθρωποι με άσθμα έχουν, στην πραγματικότητα, 14% μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν από Covid-19 και 13% μικρότερη να νοσηλευθούν εξαιτίας της, σε σχέση με όσους δεν έχουν άσθμα.

Ο κίνδυνος διασωλήνωσης σε ΜΕΘ και θανάτου από Covid-19 είναι ίδιος για τους ανθρώπους με άσθμα και χωρίς αυτό. Δεν είναι σαφές γιατί οι κίνδυνοι της Covid-19 δεν είναι μεγαλύτεροι για τους ανθρώπους με άσθμα. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι θεραπείες για το άσθμα περιορίζουν την ικανότητα του κορονοϊού να πλήττει τους πνεύμονες.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Κριστίν Τζένκινς, «οι χημικοί υποδοχείς στους πνεύμονες, στους οποίους προσδένεται ο ιός, είναι λιγότερο ενεργοί στους ανθρώπους με έναν συγκεκριμένο τύπο άσθματος και μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άσθματος, μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τη δραστηριότητα αυτών των υποδοχέων. Επίσης, η αρχική αβεβαιότητα για την επίπτωση του άσθματος στην Covid-19 μπορεί να προκάλεσε άγχος στους ασθενείς και να τους οδήγησε να είναι πολύ πιο προσεκτικοί για την πρόληψη της λοίμωξης».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό για θέματα άσθματος «Journal of Asthma».

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η απώλεια γεύσης και όσφρησης

Κορονοϊός: Πόσο κινδυνεύει κανείς να πεθάνει συγκριτικά με την γρίπη

Κορονοϊός: Οι επιπλοκές σε όσους πάσχουν από περιοδοντική νόσο