ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η απώλεια γεύσης και όσφρησης

Η απώλεια όσφρησης αποτελεί ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου Covid-19, με τους θετικούς στον κορονοϊό ασθενείς να έχουν 27 φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν ανοσμία σε σχέση με τους αρνητικούς, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τον πυρετό ενός θετικού ασθενούς είναι 2,6 φορές σε σχέση με τον αρνητικό.

Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η απώλεια γεύσης και όσφρησης

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Internal Medicine (JIM) διαπίστωσε ότι το 86% των ασθενών με ήπιες περιπτώσεις COVID-19 παρουσίασαν αγευσία και ανοσμία ως συμπτώματα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν μάλιστα ότι η γεύση και η όσφρηση κάποιων ασθενών ενδέχεται να μην επανέλθουν ποτέ.

Σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη, οι μισοί άνθρωποι που αρρώστησαν από Covid-19 και είχαν ως σύμπτωμα την απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης, δεν έχουν ξαναβρεί κανονικά την όσφρηση και τη γεύση τους πέντε μήνες μετά τη λοίμωξη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιοχάνες Φρασνέλι του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 813 υγειονομικούς που είχαν διαγνωστεί θετικοί για Covid-19. Καθένας αξιολογήθηκε μέσω ερωτηματολογίου και ειδικών τεστ σχετικά με τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης του πέντε μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου.

Διαπιστώθηκε ότι οι 580 από τους 813 είχαν ως σύμπτωμα την απώλεια όσφρησης σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Από αυτούς, οι 297 (το 51%) δεν είχαν ανακτήσει πλήρως την όσφρηση τους μετά από πέντε μήνες, ενώ οι 134 (το 17%) είχαν μόνιμη απώλεια όσφρησης. Κατά μέσο όρο, σε μια κλίμακα από το μηδέν ως το δέκα, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την όσφρηση τους στο «επτά» πέντε μήνες μετά τη λοίμωξη, έναντι βαθμολογίας «εννέα» πριν αρρωστήσουν από τον κορονοϊό.

Επίσης οι 527 από τους 813 είχαν μικρότερη ή μεγαλύτερη απώλεια γεύσης μετά την αρχική λοίμωξη. Από αυτούς, οι 200 (το 38%) δεν είχαν ανακτήσει κανονικά τη γεύση τους μετά από πέντε μήνες, ενώ οι 73 (το 9%) είχαν μόνιμη απώλεια γεύσης. Κατά μέσο όρο, σε μια κλίμακα από το μηδέν ως το δέκα, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την γεύση τους στο «οκτώ» πέντε μήνες μετά τη λοίμωξη, έναντι βαθμολογίας «εννέα» πριν αρρωστήσουν από τον κορονοϊό.

«Η έρευνα μας δείχνει ότι η μειωμένη όσφρηση ή γεύση μπορεί να παραμείνει σε ένα αριθμό ανθρώπων μετά από Covid-19. Αυτό αναδεικνύει τη σημασία της παρακολούθησης όσων μολύνθηκαν και την ανάγκη περαιτέρω έρευνας για να ανακαλυφθεί η έκταση των νευρολογικών προβλημάτων που σχετίζονται με την Covid-19», δήλωσε ο Φρασνέλι.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πόσο πιο βαριά νοσούν οι άνδρες από τις γυναίκες

Κορονοϊός: Το τρομακτικό σύμπτωμα που παρουσιάζει 1 στους 4 ηλικιωμένους ασθενείς

Κορονοϊός: Το κοινό σύμπτωμα που επιμένει για εβδομάδες άσχετα από τη βαρύτητα της νόσου