ΥΓΕΙΑ

Σπονδυλοαρθρίτιδα: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης (εικόνες)

Οι σπονδυλοαρθρίτιδες ή σπονδυλαρθροπάθειες είναι μια ομάδα αυτοάνοσων νοσημάτων με κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Σπονδυλοαρθρίτιδα: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης (εικόνες)

Στην ομάδα περιλαμβάνονται η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η σπονδυλίτιδα των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου κ.ά.

Οι σπονδυλοαρθρίτιδες προσβάλλουν συνήθως άτομα 20 έως 40 ετών, τα οποία μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για τη νόσο.

Χαρακτηρίζονται από προσβολή κυρίως των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης (η οποία εκδηλώνεται με πρωινή οσφυαλγία και δυσκαμψία) και σπανιότερα των αρθρώσεων των άκρων (γονάτων, ισχίων, ώμων κ.ά.).

Άλλη εκδήλωση είναι η φλεγμονή στις περιοχές όπου οι αρθρικοί θύλακοι, οι σύνδεσμοι ή οι τένοντες προσφύονται στο οστό.

Συμπτώματα

- Επίμονος πόνος στη μέση (πάνω από 3 μήνες)

- Πόνος που είναι εντονότερος τις πρώτες πρωινές ώρες

- Πρωινή δυσκαμψία (πιάσιμο) που διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά και βελτιώνεται με την κίνηση ή ένα ζεστό ντους

- Δυσκαμψία μετά από περιόδους σχετικής ακινησίας, που υποχωρεί με τη κίνηση

- Επίμονος πόνος στη μέση που μερικές φορές εξαπλώνεται στους γλουτούς

- Επίμονος πόνος στα ισχία, στα γόνατα ή μερικές φορές στον αυχένα

Εκτός από τις αρθρώσεις, οι φλεγμονώδεις σπονδυλαρθροπάθειες μπορεί να προσβάλουν και άλλα όργανα, όπως τα μάτια, το δέρμα και τους βλεννογόνους και σπανιότερα την καρδιά, τους πνεύμονες και το έντερο.

Αντιμετώπιση

Η έγκαιρη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να αρχίσει αμέσως η κατάλληλη θεραπεία και να ελαττωθεί ο κίνδυνος μη αναστρέψιμων βλαβών.

Χωρίς έγκαιρη θεραπεία, προκαλούνται μόνιμες βλάβες στη σπονδυλική στήλη που οδηγούν σε χαρακτηριστική στάση του σώματος των ασθενών, όπως κύφωση και αγκύλωση όλης της σπονδυλικής στήλης.

Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση ή/και απαλλαγή των ασθενών από τα συμπτώματα, στη διατήρηση καλής κινητικότητας - λειτουργικότητας της σπονδυλικής στήλης και στη διατήρηση της ποιότητας της ζωής.

Για τον σκοπό αυτό χορηγούνται φάρμακα (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, ανοσοτροποποιητικά) και συνιστάται στον ασθενή να γυμνάζεται, να διατηρεί σωστή στάση σώματος, να τρέφεται υγιεινά και να προσέχει να μην αποκτήσει περιττά κιλά, που θα επιδεινώσουν την κατάστασή του.

Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν τι πρέπει να κάνετε για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα: