ΥΓΕΙΑ

Παιδικός διαβήτης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διασωλήνωσης και θανάτου λόγω κορονοϊού

Τα παιδιά με μη ρυθμισμένο διαβήτη τύπου 1 έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου λόγω Covid-19.

Παιδικός διαβήτης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διασωλήνωσης και θανάτου λόγω κορονοϊού

Στην έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Μάνις Ραϊζινγκάνι του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Αρκάνσας, συμμετείχαν περισσότερα από 300.000 παιδιά με Covid-19, από τα οποία περίπου 2.000 είχαν διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 1.

Διαπιστώθηκε ότι όσα είχαν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (A1c) άνω του 9% (ένδειξη για μη ρύθμιση του διαβήτη), είχαν δέκα φορές μεγαλύτερη πιθανότητα βαριάς Covid-19, διασωλήνωσης και θανάτου, σε σχέση με τα παιδιά στα οποία ο εν λόγω βιοδείκτης ήταν κάτω του 7%, δείχνοντας καλό έλεγχο του διαβήτη τους.

«Η μελέτη δείχνει ότι ο συνεχής έλεγχος του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών παιδιών είναι πιο σημαντικός από ποτέ στη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε ο Ραϊζινγκάνι.

«Πολλοί γονείς παιδιών με διαβήτη τύπου 1 αναρωτιούνται εάν είναι ασφαλές να στείλουν το παιδί τους στο σχολείο εν μέσω πανδημίας. Τα ευρήματα μάς δείχνουν ότι εάν η A1c του παιδιού είναι υψηλή, θα ήταν καλύτερα να το κρατήσουν στο σπίτι, αλλά αν είναι κάτω από 7%, τότε ο κίνδυνος είναι παρόμοιος με τα άλλα παιδιά χωρίς διαβήτη», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο διακτυακό ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)