ΥΓΕΙΑ

Αλλεργική ρινίτιδα: Παράδοξες αιτίες που πυροδοτούν τα συμπτώματα (εικόνες)

Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από αλλεργική φλεγμονή, δηλαδή από υπερβολική αντίδραση του οργανισμού, στα αεροαλλεργιογόνα.

Αλλεργική ρινίτιδα: Παράδοξες αιτίες που πυροδοτούν τα συμπτώματα (εικόνες)

Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη μύτη και κατά συνέπεια την ρινική (από την μύτη) αναπνοή, ενώ συχνά εμφανίζεται μαζί με την αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το άσθμα.

Ανάλογα με την χρονική διάρκεια των υπεύθυνων αεροαλλεργιογόνων στο περιβάλλον, η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι ολοετής (αν τα αεροαλλεργιογόνα υπάρχουν πάντα, όπως συμβαίνει με τα ακάρεα της σκόνης ή με τα επιθήλια ζώων) ή εποχική (όπως συμβαίνει με τη γύρη δέντρων και χόρτων που υπάρχει στην ατμόσφαιρα μόνο κατά την ανθοφορία του κάθε παράγοντα).

Όπως και οι άλλες μορφές ατοπίας, συνδέεται και αυτή με την κληρονομικότητα. Τα παιδιά ενός γονέα με αλλεργική ρινίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα. Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά, αν και οι δύο γονείς έχουν αλλεργική ρινίτιδα.

Εκτός από τη σκόνη και τη γύρη, που είναι από τις πιο γνωστές αιτίες πρόκλησης ρινίτιδας, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που, αν και μπορεί να σας φαίνονται απίθανοι, είναι δυνατόν να προκαλέσουν μια κρίση αλλεργικής ρινίτιδας.

Δείτε αναλυτικά τις 4 πιο παράξενες αιτίες, που μπορεί να πυροδοτήσουν τη ρινίτιδα: