ΥΓΕΙΑ

Γυναικομαστία: Όλες οι απαντήσεις από τον πλαστικό χειρουργό για αρρενωπό ανδρικό στήθος

Γυναικομαστία ονομάζεται η διαταραχή των ανδρικών μαστών, με κύρια αιτία τη διαταραχή της ισορροπίας οιστραδιόλης – τεστοστερόνης.

Γυναικομαστία: Όλες οι απαντήσεις από τον πλαστικό χειρουργό για αρρενωπό ανδρικό στήθος

Πρόκειται για μια συχνή πάθηση με ποσοστά που φθάνουν το 65% στους έφηβους, στις ηλικίες 12-16 ετών, και το 40% στους ενήλικες άνδρες. Συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία λόγω έναρξης της ανδροποίησης αλλά η διόγκωση υποχωρεί μετά από 2-3 χρόνια, οπότε και προτιμούμε να προχωρήσουμε σε επέμβαση στην ενήλικη ζωή.

Στις πιο πολλές περιπτώσεις η γυναικομαστία είναι μια κατάσταση που προσβάλλει το αντρικό στήθος αμφοτερόπλευρα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται αρνητικά η ανδρική ψυχολογία, ειδικά όταν το πρόβλημα γίνεται εμφανές.

Γυναικομαστία- Τα βασικά αίτια

Η γυναικομαστία γενικότερα θα λέγαμε πως οφείλεται στους παρακάτω λόγους:
⦁ Στην εφηβεία (αν εμφανιστεί στην παιδική ηλικία χρειάζεται ειδικός έλεγχος)
⦁ Στη χρήση ορμονών, όπως η χρήση αναβολικών
⦁ Σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα
⦁ Στη χρήση ναρκωτικών/αλκοόλ
⦁ Στην ανισορροπία ορμονών
⦁ Στην αύξηση της ηλικίας
⦁ Σε διάφορες παθήσεις όπως νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια

Η διάγνωση της γυναικομαστίας και η ταξινόμησή της

Η γυναικομαστία ταξινομείται ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και βάση αυτής της ταξινόμησης τυγχάνει και της ανάλογης θεραπευτικής αντιμετώπισης από τον πλαστικό χειρουργό (Grade I: μικρή υπερτροφία, Grade II: μέτρια υπερτροφία, Grade III: μεγάλη υπερτροφία με πτώση 1ου βαθμού, Grade IV: μεγάλη υπερτροφία με πτώση 2ου ή 3ου βαθμού).

Πριν από την αντιμετώπιση της πάθησης, ο γιατρός παίρνει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό του περιστατικού και στην συνέχεια γίνεται η απαραίτητη κλινική εξέταση. Η διόγκωση των μαστών εμφανίζεται σαν μια μαλακή μάζα κατά την ψηλάφηση εφ’όσον οφείλεται μόνο σε συσσώρευση λίπους. Αν υπάρχει διογκωμένος μαζικός αδένας, εμφανίζεται σαν σκληρό ψηλαφητό μόρφωμα κάτω από την θηλαία άλω, το οποίο εύκολα ξεχωρίζει από το λίπος.
Αν κριθεί απαραίτητο, ο γιατρός θα ζητήσει ορμονικό έλεγχο ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί και ακτινολογικός-υπερηχογραφικός έλεγχος.

Γυναικομαστία- Χειρουργική αντιμετώπιση

Η οριστική αντιμετώπιση της πάθησης είναι χειρουργική και μπορεί να γίνει με μέθη και τοπική αναισθησία ή με γενική νάρκωση, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Μια πρώτη εκτίμηση, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, είναι το γεγονός πως όλο και περισσότεροι άνδρες παίρνουν απόφαση να απευθυνθούν στον πλαστικό χειρουργό και έτσι οι επεμβάσεις για γυναικομαστία έχουν αυξηθεί περίπου 20%, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στην περίπτωση γυναικομαστίας με συσσώρευση λίπους σε υπέρβαρους/παχύσαρκους άνδρες, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την βοήθεια της λιποαναρρόφησης. Χωρίς τομές με την κάνουλα της λιποαναρρόφησης αφαιρείται το υπάρχον λίπος και, στην περίπτωση που υπάρχει μέτρια χαλάρωση, αφαιρείται δέρμα γύρω από την θηλή.

Όταν πρόκειται για γυναικομαστία με συσσώρευση λίπους και μεγάλο μαζικό αδένα, τότε αφού προηγηθεί η λιποαναρρόφηση, αφαιρείται και το μεγαλύτερο μέρος του μαζικού αδένα μέσα από μια ημικυκλική τομή στον κάτω πόλο της θηλαίας άλω.

Όταν υπάρχει γυναικομαστία που οφείλεται μόνο στην παρουσία ευμεγέθους μαζικού αδένα ο οποίος παραμορφώνει την περιοχή της θηλαίας άλω (αυτό συνήθως συμβαίνει σε νέους άνδρες με κανονικό βάρος ή και σε αδύνατα άτομα) τότε επεμβαίνουμε χειρουργικά με την βοήθεια ημικυκλικής τομής στον κάτω πόλο της θηλαίας άλω και αφαιρούμε τον ευμεγέθη μαζικό αδένα.

Υπάρχουν επίσης και περιπτώσεις όπου έχουμε πολύ μεγάλη γυναικομαστία συνήθως σε άτομα με αυξημένο βάρος, όπου το στήθος είναι μεγάλο και χαλαρό (μοιάζει με γυναικείο). Εδώ προηγείται προσεκτικός σχεδιασμός πριν το χειρουργείο και κατά την διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται λίπος, μαζικός αδένας και το χαλαρό δέρμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα λύνεται και αποδίδεται σαν αποτέλεσμα ένα φυσιολογικό ανδρικό στήθος. Εδώ τα σημάδια της επέμβασης είναι μια κυκλική γραμμή γύρω από την θηλαία άλω και δύο μικρές οριζόντιες γραμμές στις δύο πλευρές του κύκλου. Με την πάροδο του χρόνου δεν ενοχλούν και παίρνουν το χρώμα του δέρματος, ενώ σε άτομα με τριχοφυΐα στην περιοχή δεν φαίνονται καν.

Η επόμενη μέρα μετά την επέμβαση

Αφού διορθωθεί επεμβατικά η γυναικομαστία, οι άνδρες θα πρέπει να φορούν ένα ειδικό γιλέκο για έναν μήνα περίπου που πιέζει σταθερά την περιοχή για να αποφεύγεται η χαλάρωση. Η επιστροφή στην εργασία γίνεται μετά από 3-4 ημέρες με την προϋπόθεση πως δεν περιλαμβάνει σωματική καταπόνηση. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10-12 ημέρες.

Μετά από έναν μήνα, οι άνδρες που υποβλήθηκαν στην επέμβαση γυναικομαστίας μπορούν να λάβουν κανονικά μέρος σε διάφορες δραστηριότητες όπως η άθληση, το κολύμπι ή κάποια χειρωνακτική εργασία.