ΥΓΕΙΑ

Στατίνες: Ποιες και πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Οι στατίνες είναι ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης και του καρδιαγγειακού κινδύνου για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Στατίνες: Ποιες και πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Σε μερικές ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, σχεδόν οι μισοί ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών παίρνουν κάποια στατίνη. Οι στατίνες διακρίνονται σε υδρόφιλες που εστιάζουν στο ήπαρ και λιπόφιλες που κατανέμονται στους ιστούς όλου του σώματος.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν υπάρξει αρκετές αντικρουόμενες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις των στατινών στις γνωστικές διαδικασίες. Κάποιες έχουν συμπεράνει ότι οι στατίνες προστατεύουν από την άνοια, ενώ άλλες ότι επιταχύνουν την εμφάνιση άνοιας.

Σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι με ήπια γνωστική διαταραχή ή και με υγιείς γνωστικές-νοητικές λειτουργίες, οι οποίοι παίρνουν για καιρό μία συγκεκριμένη κατηγορία στατινών, τις λιπόφιλες, αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, σε σχέση με όσους δεν παίρνουν στατίνες.

Η μελέτη, από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης στις ΗΠΑ, βασίστηκε σε τομογραφίες εκπομπές ποζιτρονίων (ΡΕΤ), που έγιναν σε χρήστες λιπόφιλων στατινών.

Αποκαλύφθηκε μία σημαντική μείωση στον μεταβολισμό σε μία περιοχή του εγκεφάλου (οπίσθιο φλοιό της έλικας του προσαγωγίου), η οποία πρώτη πλήττεται από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Δεν διαπιστώθηκαν κλινικές ή μεταβολικές διαταραχές στους χρήστες άλλου είδους στατινών.

Η νέα έρευνα φαίνεται να χαράσσει μία ενδιάμεση στάση, βρίσκοντας ότι μόνο ορισμένες στατίνες μπορούν να επιβαρύνουν σε βάθος χρόνου την εξέλιξη του εγκεφάλου και του νου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)