ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Χαμηλή φερριτίνη: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες (εικόνες)

Χαμηλή φερριτίνη: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες (εικόνες)

Η φερριτίνη είναι πρωτεΐνη την οποία χρησιμοποιεί το σώμα για να αποθηκεύσει τον σίδηρο που περισσεύει στο σώμα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα επίπεδα φερριτίνης αντιστοιχούν στα ολικά αποθέματα σιδήρου του σώματος. Ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο πολλών ενζύμων, που μετέχουν στο μεταβολισμό και χωρίς αυτόν δεν μεταβολίζεται η ενέργεια.

Η εξέταση φερριτίνης γίνεται σε φυσιολογικά άτομα και σε άτομα με έλλειψη σιδήρου, για να εκτιμηθούν οι αποθήκες σιδήρου του σώματος.

Όταν τα αποθέματα σιδήρου εξαντλούνται, η φερριτίνη μειώνεται. Σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που χάνουν σίδηρο με την έμμηνο ρύση, τα επίπεδα φερριτίνης είναι χαμηλότερα συγκριτικά με την φερριτίνη μετά την εμμηνόπαυση.

Όταν η πρόσληψη σιδήρου δεν είναι φυσιολογική, προκαλείται σιδηροπενία και χαμηλή φερριτίνη, η οποία είναι μία από τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης ατονίας, αδυναμίας στα πόδια και δυσκολίας αναπνοής.

Συμπτώματα της χαμηλής φερριτίνης είναι οι διαταραχές συγκέντρωσης, η αδυναμία, η έκπτωση της μνήμης, η ατονία, η ζάλη, η εύκολη κόπωση, η δύσπνοια, το αίσθημα ταχυκαρδίας, η απώλεια αντοχής, η λιποθυμία.

Η πτώση της φερριτίνης μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά. Σε σοβαρές περιπτώσεις αναπτύσσονται σχισμές στις γωνίες του στόματος, κοιλονυχία, νευρολογικά σύνδρομα.

Συχνά νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν σιδηροπενία και χαμηλή φερριτίνη είναι: