ΥΓΕΙΑ

Ψωρίαση: Για ποιες μορφές καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο (εικόνες)

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια δερματική νόσος.

Ψωρίαση: Για ποιες μορφές καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο (εικόνες)

Πρόκειται για μια φλεγμονώδη διαταραχή που προκαλεί τον ταχύτερο πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων - πολλές φορές έως και 10 φορές από το κανονικό.

Αυτό έχει ως συνέπεια να συσσωρεύονται και να σχηματίζουν ανώμαλες κόκκινες ερυθηματώδεις πλάκες που καλύπτονται από λευκές, αποσπώμενες από το δέρμα φολίδες (λέπια).

Μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συχνότερα εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, τους αγκώνες, τα γόνατα και το κάτω μέρος της πλάτης.

Στους περισσότερους ανθρώπους επηρεάζει μόνο μερικές περιοχές, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να καλύψει μεγάλα μέρη του σώματος.

Η αιτιολογία της είναι άγνωστη και στην εμφάνισή της εικάζεται ότι εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες. Μπορεί να πυροδοτηθεί από καταστάσεις όπως το συναισθηματικό στρες, λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο, ορισμένα φάρμακα. Οι ασθενείς βιώνουν περιόδους έξαρσης και ύφεσης κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα άτομα που υποφέρουν από ψωρίαση, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου. Ο λόγος εικάζεται ότι είναι η φλεγμονή και ο ρόλος της τόσο στην παθογένεση της ψωρίασης, όσο και στην ογκογένεση.

Δείτε για ποιες μορφές καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο η ψωρίαση: