ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πόσο ασφαλής είναι η διαδικασία της αναισθησίας, εάν έχουμε άσθμα;

Πόσο ασφαλής είναι η διαδικασία της αναισθησίας, εάν έχουμε άσθμα;

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται την αναισθησία, το μυαλό τους πηγαίνει στη γενική αναισθησία.

Η γενική αναισθησία είναι όταν κοιμόμαστε για να αποφύγουμε τον πόνο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Τα άτομα με άσθμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας, σε σύγκριση με άτομα χωρίς άσθμα. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος σε άτομα με ανεξέλεγκτο ή σοβαρό άσθμα. Από την άλλη, τα άτομα με καλά ελεγχόμενο και ήπιο άσθμα μπορούν συνήθως να υποβληθούν σε γενική αναισθησία με ασφάλεια, αλλά εξακολουθεί να είναι προτεραιότητα να συζητήσουμε τους κινδύνους με τον γιατρό μας εκ των προτέρων.

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται την αναισθησία, συχνά σκέφτονται τη γενική αναισθησία. Η γενική αναισθησία είναι όταν κοιμόμαστε για να αποφύγουμε τον πόνο κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης.

Μπορούμε να κάνουμε αναισθησία εάν έχουμε άσθμα;

Είναι σημαντικό να ενημερώσουμε την ιατρική ομάδα πριν από τη χειρουργική επέμβαση εάν έχουμε άσθμα. Για άτομα με ελεγχόμενο και ήπιο άσθμα, η αναισθησία μπορεί συνήθως να χορηγηθεί με ασφάλεια.

Για άτομα με μη διαχειριζόμενο άσθμα, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να προτείνουν να αναβληθεί η χειρουργική επέμβαση έως ότου το άσθμα μας είναι διαχειρίσιμο, ειδικά εάν έχουμε άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Ορισμένες πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

  • παχυσαρκία
  • προχωρημένη ηλικία
  • κάπνισμα
  • άπνοια στον ύπνο

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της αναισθησίας εάν έχουμε άσθμα;

Τα άτομα με άσθμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης βρογχόσπασμου όταν λαμβάνουν γενική αναισθησία. Ο βρογχόσπασμος μειώνει την ποσότητα αέρα που μπορεί να εισέλθει και να βγει από τους πνεύμονές μας, οδηγώντας σε υποξαιμία. Ο ιατρικός όρος υποξαιμία, χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο αίμα μας.

Η υποξαιμία μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε μια άλλη κατάσταση, την υποξία, όπου οι ιστοί του σώματός μας δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο.

Η έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο, την καρδιά ή άλλα σημαντικά όργανα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη οργάνων μέσα σε λίγα λεπτά. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η υποξία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Οι περισσότερες επιπλοκές από τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα εμφανίζονται αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση στο δωμάτιο αποκατάστασης.

Πώς να προετοιμαστούμε εάν έχουμε άσθμα και πρόκειται να μας χορηγηθεί αναισθησία;

Τις εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, μπορούμε να προετοιμαστούμε και να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους επιπλοκών:

  • αποφυγή τυχόν γνωστών ενεργοποιητών άσθματος
  • μείωση του σωματικού και ψυχικού στρες
  • συνεχίζουμε να παίρνουμε τακτικά συνταγογραφούμενα φάρμακα
  • μείωση ή αποφυγή καπνίσματος εάν είμαστε καπνιστές

Ο πάροχος αναισθησίας ή ο κύριος γιατρός μας μπορεί να συστήσει τη λήψη κορτικοστεροειδών τις ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να μειώσουμε τη φλεγμονή των πνευμόνων και να μειώσουμε τις πιθανότητες επιπλοκών. Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι είναι πιο ωφέλιμα όταν χορηγούνται τουλάχιστον 2 έως 3 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Τα άτομα με διαχειρίσιμο άσθμα μπορούν γενικά να λάβουν αναισθησία χωρίς να αναπτύξουν επιπλοκές. Ωστόσο, ακόμη και αν το άσθμα μας είναι διαχειρίσιμο, είναι καλή ιδέα να μιλήσουμε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να βεβαιωθούμε ότι ανήκουμε στους καλούς υποψηφίους για λήψη αναισθησίας. Θα πρέπει επίσης να ενημερώσουμε το γιατρό και τον χειρουργό εάν έχουμε έξαρση των συμπτωμάτων του άσθματος τις εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Εάν το άσθμα μας είναι επί του παρόντος σοβαρό ή δεν ελέγχεται καλά, συνιστάται γενικά να αναβάλλουμε τις χειρουργικές επεμβάσεις, μέχρι το άσθμα μας να είναι σε κατάσταση ύφεσης.