ΥΓΕΙΑ

Εξωσωματική: ο εξοπλισμός του εμβρυολογικού εργαστηρίου σύμμαχος στην επιτυχία της

Η εξωσωματική έχει γίνει πια μια θεραπεία ρουτίνας που έχει προσφέρει σε εκατομμύρια ζευγάρια ένα ανεκτίμητο δώρο: το μωράκι τους!

Εξωσωματική: ο εξοπλισμός του εμβρυολογικού εργαστηρίου σύμμαχος στην επιτυχία της

Η τεχνολογία και ο εξοπλισμός του εμβρυολογικού εργαστηρίου είναι πάντα απαραίτητα συστατικά της εξωσωματικής και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχίας της. Πιο συγκεκριμένα, τα ωάρια της γυναίκας συλλέγονται από το γυναικολόγο αναπαραγωγής και γονιμοποιούνται από τους εμβρυολόγους με το σπέρμα του συντρόφου. Τότε ονομάζονται ‘γονιμοποιημένα ωάρια’ ή ‘έμβρυα’.

Τα έμβρυα ‘φιλοξενούνται’ για 2-5 ημέρες στο εμβρυολογικό εργαστήριο μέσα στους ‘επωαστές’, δηλαδή ειδικά μηχανήματα που μιμούνται τις συνθήκες που επικρατούν στο σώμα της γυναίκας (θερμοκρασία, ποσοστό οξυγόνου κλπ). Μέσα στους επωαστές αναπτύσσονται μέχρι την εμβρυομεταφορά, δηλαδή τη διαδικασία μεταφοράς τους στη μήτρα της γυναίκας προκειμένου να ξεκινήσει μια εγκυμοσύνη.

Τις μέρες που αναπτύσσονται στους επωαστές, τα έμβρυα αξιολογούνται από τους εμβρυολόγους ως προς την ποιότητά τους και τη δυναμική τους για εγκυμοσύνη. Η τεχνολογία και η ποιότητα του επωαστή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για ανάπτυξη εμβρύων άριστης ποιότητας και άρα για την αύξηση του ποσοστού επιτυχίας της εξωσωματικής.

Επωαστές με τεχνολογία time-lapse

Οι νέοι επωαστές EmbryoScope+ είναι ό,τι πιο εξελιγμένο καθώς έχουν ενσωματωμένη κάμερα με τεχνολογία time-lapse και μικροσκόπιο. Βγάζουν φωτογραφία το κάθε έμβρυο κάθε 10 λεπτά και έτσι δημιουργείται ένα video που δείχνει την εξέλιξη του για τις μέρες που παραμένει στον επωαστή (2-5 ημέρες). Πριν την εμβρυομεταφορά, οι ασθενείς παραλαμβάνουν αυτό το video με την πορεία των εμβρύων τους.

Με το σύστημα EmbryoScope+ τα έμβρυα παραμένουν στο σταθερό και απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον του επωαστή, καθώς δε χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός επωαστή. Συνεπώς δε διαταράσσονται και δε ‘στρεσσάρονται’ καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους μέχρι την εμβρυομεταφορά.

Τέλος, το βιντεο με την πορεία ανάπτυξης των εμβρύων αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για πιο αντικειμενική αξιολόγηση της ποιότητάς τους και για την επιλογή των πιο κατάλληλων εμβρύων προς εμβρυομεταφορά.

Το σχόλιο του γυναικολόγου αναπαραγωγής Ευριπίδη Μαντούδη FRCOG

Η χρήση της τεχνολογίας time-lapse βελτιώνει σημαντικά το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής και δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερα ζευγάρια να τα καταφέρουν από την πρώτη κιόλας προσπάθεια.

Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι που μπορούμε να προσφέρουμε σε όλους τους ασθενείς μας αυτή την τεχνολογία! Πλέον, όλα τα έμβρυα στο εμβρυολογικό εργαστήριο αναπτύσσονται στο σύστημα Embryoscope.

mantoudis

Ευριπίδης Μαντούδης
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – Μαιευτήρας
Επιστημονικά υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ‘Γέννημα IVF’

genima

Γέννημα IVF
Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
www.gennima.com
facebook.com/gennima
instagram.com/gennimaivf