ΥΓΕΙΑ

Κρίση υπότασης: Πώς εκδηλώνεται (εικόνες)

Ένας άνθρωπος έχει υπόταση όταν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης πέφτουν κάτω από 90mmHg για τη συστολική και 60mmHg για τη διαστολική.

Κρίση υπότασης: Πώς εκδηλώνεται (εικόνες)

Σε πολλές περιπτώσεις η υπόταση δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.

Εάν ένα άτομο έχει σταθερά ελαφρώς χαμηλή πίεση χωρίς αυτό να αποτελεί εμπόδιο για μια φυσιολογική ζωή, ο γιατρός πιθανότατα δεν θα συστήσει ειδική αγωγή, πέρα από την παρακολούθηση της κατάστασης του ασθενούς.

Η βασικότερη παράμετρος αξιολόγησης της υπότασης δεν είναι το πόσο χαμηλά πέφτει η πίεση αλλά πόσο γρήγορα. Εάν εκδηλώνετε συμπτώματα υπότασης που δεν μπορούν να αποδοθούν σε κάποια προφανή αιτία (π.χ. έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, πολύωρη έκθεση στον ήλιο) συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να εξεταστεί εάν η υπόταση οφείλεται σε υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Είναι επίσης χρήσιμο να διατηρήσετε για μερικές ημέρες ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε πότε εκδηλώθηκε κρίση υπότασης και κάτω από ποιες συνθήκες, ώστε να βοηθήσετε τον γιατρό να σχηματίσει σαφή εικόνα της κατάστασης.

Τα πιθανά αίτια μιας κρίσης υπότασης είναι πολλά, από την αφυδάτωση έως σοβαρές διαταραχές, όπως η βραδυκαρδία και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η υπόταση μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενου προβλήματος υγείας, ιδιαίτερα εάν η πίεση πέφτει ξαφνικά ή συνοδεύεται από συμπτώματα όπως τα παρακάτω: