ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη Β12: Πώς η έλλειψή της περιλαμβάνει προοδευτική αμφοτερόπλευρη απώλεια όρασης

Η βιταμίνη Β12 είναι πιο ελλιπής στους ηλικιωμένους, αλλά πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Οι αλλαγές στα μάτια και την όρασή σας θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη έλλειψής της.

Βιταμίνη Β12: Πώς η έλλειψή της περιλαμβάνει προοδευτική αμφοτερόπλευρη απώλεια όρασης

Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, προστίθεται σε άλλα ενώ διατίθεται και ως συμπλήρωμα διατροφής. Όταν λείπει αυτή η βασική βιταμίνη από τον οργανισμό μπορεί να προκύψουν μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ματιών.

Η βλάβη στα μάτια

Η διαταραγμένη ή θολή όραση μπορεί επίσης να συμβεί ως αποτέλεσμα ανεπάρκειας βιταμίνης Β12. Αυτό προκύπτει όταν η ανεπάρκεια προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο που οδηγεί στα μάτια. Στην πραγματικότητα το νευρικό σήμα που «ταξιδεύει» από το μάτι στον εγκέφαλο διαταράσσεται λόγω αυτής της βλάβης, οδηγώντας σε εξασθενημένη όραση.

Vitamin B12 And Supplements For Human Health. Doctor Recommends Taking Vitamin B12. Doctor Talks Abo

Η οπτική νευροπάθεια

Η οπτική νευροπάθεια έχει ως αποτέλεσμα προοδευτική, αμφοτερόπλευρη, ανώδυνη απώλεια όρασης. Διαταράσσεται, επιπλέον, η αντίληψη των χρωμάτων καθώς και τα αντανακλαστικά της κόρης. Συνήθως, δεν συνοδεύεται από πόνο ή αν υπάρχει χαρακτηρίζεται ως ήπιος. Επίσης, ως πρόδρομος της εν λόγω νευροπάθειας παρατηρείται απώλεια όρασης 1-2 λεπτών για μέρες ή και εβδομάδες προ της ισχαιμικής βλάβης του οπτικού νεύρου.

Σε περίπου 30% των περιπτώσεων, οι οπτικές ανεπάρκειες προηγούνται άλλων νευρολογικών και αιματολογικών προβλημάτων συχνά λόγω της παρουσίας φυλλικού οξέος. Η προσβολή της κεφαλής του οπτικού νεύρου (με τη μορφή οπτικής ατροφίας) είναι σπάνια, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της όρασης.

Αυτή η αλλαγή στην όραση παρατηρείται λόγω της ελλιπούς βιταμίνης Β12 η οποία μπορεί να επιδεινώσει τη νευρολογική δυσλειτουργία.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση της οπτικής νευροπάθειας γίνεται μέσω οφθαλμολογικής εξέτασης και βυθοσκόπησης. Αν κριθεί απαραίτητο, ο οφθαλμίατρος θα προτείνει επιπλέον εργαστηριακό ή και απεικονιστικό έλεγχο για περαιτέρω διερεύνηση.

Express.co.uk