ΥΓΕΙΑ

Καισαρική Τομή: Η προετοιμασία της εγκύου, οι επιπλοκές και το στάδιο της ανάρρωσης

Πώς πραγματοποιείται η γέννα, ποιες είναι οι δυσκολίες της λοχείας και ποιες είναι οι δυνατότητες ενός δεύτερου φυσιολογικού κολπικού τοκετού;

Καισαρική Τομή: Η προετοιμασία της εγκύου, οι επιπλοκές και το στάδιο της ανάρρωσης

Η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται από τους μαιευτήρες για τη γέννα ενός βρέφους. Το μωρό αφαιρείται χειρουργικά μέσω μιας τομής στην κοιλιά της μητέρας και στη συνέχεια μιας δεύτερης τομής στη μήτρα.

Σχεδόν το 1/3 των εγκύων γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες γέννησε με καισαρική τομή το 2020, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες στατιστικές γεννήσεων από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σε όλο τον κόσμο, το 21% των μωρών γεννιούνται με καισαρική τομή, αλλά το 1990 μόνο το 7% γέννησε με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι παράγοντες που επιβάλουν καισαρική τομή

Τα αυξημένα ποσοστά καισαρικών τοκετών έχουν συνδεθεί με διάφορους παράγοντες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι πολλαπλές γεννήσεις και η ηλικία της μητέρας, σύμφωνα με το BBC.

Άλλοι λόγοι για τα υψηλά ποσοστά καισαρικής τομής περιλαμβάνουν τη χρήση επισκληρίδιου, η οποία μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάγκη άμεσης καισαρικής τομής, σύμφωνα με το Journal of Perinatal Education.

Αν και οι καισαρικές μπορεί να είναι σωτήριες τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) έχει εκφράσει ανησυχία ότι οι γεννήσεις με καισαρική τομή μπορεί να χρησιμοποιηθούν υπερβολικά με σκοπό την ευκολία και το κέρδος και έχουν συστήσει τρόπους για τη μείωσή τους.

Το «κλειδί» για τη μείωση των καισαρικών τομών

Για να μειωθούν οι καισαρικές οι γυναικολόγοι προτρέπουν τις έγκυες να αποφύγουν την υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ένα μεγαλύτερο μωρό ίσως είναι πιο δύσκολο να περάσει με ασφάλεια από τη λεκάνη της γυναίκας).

Το «κλειδί» για τη μείωση των υψηλών ποσοστών καισαρικής τομής στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η αποφυγή της άσκοπης προγενέστερης καισαρικής τομής δήλωσε η Δρ. Allison Bryant, ειδικός μητρικής εμβρυϊκής ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Μπορεί να γεννηθεί δεύτερο παιδί κολπικά και ποιες είναι οι επιπλοκές;

Η πλειονότητα των γυναικών που έχουν γεννήσει το πρώτο τους μωρό με καισαρική θα καταλήξουν να έχουν μια επαναλαμβανόμενη δεύτερη καισαρική.

Ωστόσο, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες που έχουν κάνει καισαρικές τομές και προσπαθούν να γεννήσουν τα επόμενα παιδιά τους κολπικά, τα οποία οι ερευνητές αποκαλούν VBAC (κολπική γέννηση μετά την καισαρική), μπορεί να έχουν σχετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών στη συνέχεια, όπως η ανάγκη μεταγγίσεων αίματος ή απρογραμμάτιστες υστερεκτομές, σε σύγκριση με τις γυναίκες που προγραμμάτισαν καισαρική τομή.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί το ένα τρίτο των μωρών στην Αμερική γεννιούνται με καισαρική, δήλωσε η Bryant. Πρέπει να καταλάβουμε ποια μωρά πρέπει πραγματικά να έρθουν στον κόσμο με καισαρική τομή για να προστατευθεί η υγεία τους και ποια από αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να είναι περιττή, εξήγησε.

Ένας τρόπος για να μειωθούν ενδεχομένως τα ποσοστά καισαρικής τομής είναι να εκπαιδευτούν οι γυναίκες σχετικά με τα οφέλη της κολπικής παραδοσιακής γέννας, δήλωσε η Bryant.

Η προετοιμασία πριν τη χειρουργική επέμβαση

Για να προετοιμαστεί η γυναίκα για την επέμβαση, ένας ορός θα τοποθετηθεί στο χέρι της εγκύου για να της δώσει τα υγρά και τα φάρμακα που θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Η κοιλιά της θα πλυθεί και θα απολυμανθεί και οι τρίχες στην ήβη θα ξυριστούν.

Ένας καθετήρας (σωλήνας) τοποθετείται στην ουροδόχο κύστη της γυναίκας για να αφαιρέσει τα ούρα και θα παραμείνει εκεί για 12-18 ώρες μετά την επέμβαση, σύμφωνα με το NHS.

Οι γυναίκες συνήθως λαμβάνουν περιφερειακή αναισθησία, είτε επισκληρίδιο με στόχο να μουδιάσουν το κάτω μισό του σώματός τους, αλλά θα επιτρέψουν στη μητέρα να είναι ξύπνια όταν γεννηθεί το μωρό.

Πώς γίνεται η καισαρική τομή

Ο μαιευτήρας θα χρησιμοποιήσει ένα μαχαίρι για να κάνει μια οριζόντια τομή στο δέρμα και το κοιλιακό τοίχωμα, συνήθως κατά μήκος της γραμμής μπικίνι, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αρκετά χαμηλά στη λεκάνη και θα καλύπτεται από εσώρουχα ή το κάτω μέρος του μπικίνι, δήλωσε η Bryant.

Μετά το άνοιγμα της κοιλιάς, γίνεται μια τομή στη μήτρα. Συνήθως, πραγματοποιείται μια πλευρική (οριζόντια) κοπή, η οποία διασπά τον αμνιακό σάκο που περιβάλλει το μωρό, δήλωσε η Bryant. Μόλις αυτή η προστατευτική μεμβράνη υποστεί ρήξη, το μωρό αφαιρείται από τη μήτρα, ο ομφάλιος λώρος κόβεται και ο πλακούντας αφαιρείται. Το μωρό εξετάζεται από παιδίατρο και στη συνέχεια δίδεται στη μητέρα.

Η Bryant εξήγησε ότι η τομή που γίνεται στη μήτρα της γυναίκας είναι υψίστης σημασίας επειδή ο τρόπος με τον οποίο θεραπεύεται αυτή η ουλή εσωτερικά μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά της να έχει μια ασφαλή κολπική γέννηση στο μέλλον.

Μόλις ολοκληρωθεί ο τοκετός, γίνονται ράμματα, τα οποία θα διαλυθούν κάτω από το δέρμα, σύμφωνα με το Research Journal of Pharmaceutical Dosage Forms and Technology. Η τομή του δέρματος κλείνει με ράμματα ή με συνδετήρες, τα οποία θα αφαιρεθούν πριν την αποχώρηση της λεχώνας από το μαιευτήριο.

Μια γυναίκα μένει 60 έως 120 λεπτά στο χειρουργείο για μια καισαρική τομή, ανάλογα με το αν προκύψουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της γέννας, δήλωσε η Bryant. Μετά την επέμβαση, η λεχώνα θα μεταφερθεί σε δωμάτιο του νοσοκομείου για να αναρρώσει.

Η ανάρρωση

Μετά από μια καισαρική τομή, η γυναίκα μπορεί να περάσει 2 έως και 4 ημέρες στο νοσοκομείο, αλλά μπορεί να της πάρει έως και 6 εβδομάδες για να αισθανθεί καλά.

Η κοιλιά της θα πονάει από την πληγή της χειρουργικής επέμβασης και το δέρμα θα τραβάει όσο θα επουλώνεται. Οι γυναίκες θα λάβουν παυσίπονα για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε μετεγχειρητικό πόνο, και οι περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα για περίπου 2 εβδομάδες.

Μια γυναίκα μπορεί επίσης να αιμορραγεί για περίπου 4 έως 6 εβδομάδες μετά την καισαρική τομή. Συνιστάται επίσης να μην κάνει σεξ για μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση και επίσης να αποφύγει επίπονες δραστηριότητες, όπως η ανύψωση βαρέων αντικειμένων, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Βικτόρια.

Πηγή: livescience.com