ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε το μωρό σας από τη ζέστη και τον ήλιο κατά τις θερινές διακοπές

Πώς πρέπει να ντύσετε το παιδάκι σας το καλοκαίρι; Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα μωρά; Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την υγεία του βρέφους σας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε το μωρό σας από τη ζέστη και τον ήλιο κατά τις θερινές διακοπές

Όταν πρόκειται για την οργάνωση της βρεφικής τσάντας για την έξοδό του και την επιλογή ρούχων τα πράγματα είναι πιο απλά το καλοκαίρι. Δεν χρειάζεστε μάλλινη κουβέρτα και χοντρά ρουχαλάκια δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη βροχή, οπότε όλη η διαδικασία της προετοιμασίας είναι πολύ πιο απλή και γρήγορη.

Το καλοκαίρι απαιτεί διαφορετική προσέγγιση από τους γονείς όσον αφορά τη φροντίδα του μωρού και τη διασφάλιση της ασφάλειας στη θάλασσα ή στην πισίνα, την πρόληψη της αφυδάτωσης και πολλά άλλα πρακτικά ζητήματα όπως τα έντομα.

Γενικότερα δεν χρειάζεται πανικός αλλά πολύ καλή γνώση και οργάνωση έτσι ώστε εσείς και το μωρό σας να απολαύσετε από κοινού τις πρώτες σας διακοπές.

moro

Ντύσιμο νεογέννητων

Ένα νεογέννητο μωρό δεν μπορεί να ρυθμίσει από μόνο του τη θερμοκρασία του σώματός του. Το μωρό δεν μπορεί να πει ότι κρυώνει, γι' αυτό πάντοτε να έχετε μαζί σας μια ελαφριά βαμβακερή κουβερτούλα καθώς και το σεντονάκι του. Επίσης, τα μωρά δεν μπορούν να δροσιστούν, γι' αυτό μην τα ντύνετε πολύ ζεστά τις ημέρες που το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα. Επί παραδείγματι το βράδυ στη δροσιά φορέστε του ένα μακριμάνικο t-shirt με ένα παντελονάκι μακρύ ή ένα αντίστοιχο φορμάκι και κατά τη διάρκεια της ημέρας ένα κοντομάνικο και ένα σορτσάκι ή ένα αμάνικο φορμάκι.

Μην καλύπτετε εντελώς το καρότσι

Όταν καλύπτετε ολόκληρο το καρότσι είναι σαν να αφήνετε ένα μωρό σε ένα αυτοκίνητο που ζεσταίνεται στον ήλιο. Είναι απαραίτητο να αφήσετε τον αέρα να κυκλοφορεί για να διατηρείται το μωρό δροσερό.

moro-vitamini-d.jpg

Προστασία από τον ήλιο και τα ενοχλητικά έντομα

Το καρότσι κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει απαραίτητα να διαθέτει ηλιοπροστασία. Επίσης, όταν βγαίνει το μωράκι από το καρότσι του πρέπει απαραίτητα να φοράει καπέλο. Σε αυτήν την περίπτωση θα σας βοηθήσει πολύ ένας μάρσιππος καθώς θα σας δώσει περισσότερη ελευθερία κινήσεων. Το καρότσι θα πρέπει να διαθέτει κουνουπιέρα ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να το προστατέψετε από τα τσιμπήματα με εντομοαπωθητικά 100% φυτικής προέλευσης που προστατεύουν από κουνούπια, τσιμπούρια, ψύλλους και ακάρεα.

Νερό, νερό, νερό

Ένα μωρό δεν χρειάζεται επιπλέον νερό μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, εφόσον η κύρια τροφή του είναι το μητρικό γάλα ή το μπιμπερό. Ωστόσο, από τους έξι μήνες και μετά και τη σταδιακή μετάβαση στα στερεά, πρέπει να προστεθεί νερό στη διατροφή του μωρού. Αυτή η οδηγία ισχύει περισσότερο τις ζεστές μέρες και πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το μωρό πίνει αρκετά υγρά και δεν θα αφυδατωθεί.

moro-ble-matia.jpg

Θηλάστε περισσότερο τις ζεστές μέρες

Το μητρικό γάλα αλλάζει συνεχώς και προσαρμόζεται στις ανάγκες του μωρού, έτσι τις ζεστές μέρες το γάλα θα γίνεται πιο αραιό και θα περιέχει περισσότερο νερό για να δώσει στο μωρό τη σωστή ποσότητα υγρών. Είτε το μωρό θηλάζει πλήρως είτε σε συνδυασμό με στερεά τροφή μπορεί να θέλει να θηλάσει περισσότερο τις ζεστές μέρες και θα πρέπει να του επιτρέπεται προκειμένου να είναι πλήρως ενυδατωμένο.

Βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν τρώει λιγότερο αν του δίνετε γάλα σε μπιμπερό ώστε να λάβει αρκετές θερμίδες για τη σωστή ανάπτυξή του.

Τα μάτια σας 14 στη θάλασσα και στην πισίνα

Στη θάλασσα ή στην πισίνα, τηρήστε τους κανόνες ασφαλείας. Μην απομακρύνετε τα μάτια σας από το μωράκι σας ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Φροντίστε επίσης να αλείψετε το δέρμα τους με αντηλιακό, να βάλετε καπέλο στο μωρό και φυσικά να το κρατήσετε όπως τονίσαμε ενυδατωμένο.