ΥΓΕΙΑ

Πόσο διαρκεί ένα ηλιακό έγκαυμα; Υπάρχει τρόπος να το κάνετε να επουλωθεί γρηγορότερα;

Τα εξειδικευμένα καλλυντικά προϊόντα, τα καταπραϋντικά για το ηλιακό έγκαυμα και η ενυδάτωση του οργανισμού μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της επούλωσης.

Πόσο διαρκεί ένα ηλιακό έγκαυμα; Υπάρχει τρόπος να το κάνετε να επουλωθεί γρηγορότερα;

Αν ξεχάσατε να εφαρμόσετε αντηλιακό πριν περάσετε την ημέρα σας σε εξωτερικούς χώρους είτε δεν το απλώνετε αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια μιας ημέρας στην παραλία, μπορεί να σας οδηγήσει να καταλήξετε με ένα ηλιακό έγκαυμα. Πόσο καιρό θα διαρκέσει το ηλιακό έγκαυμά σας και πότε θα υποχωρήσει τελικά η ερυθρότητα, ο πόνος, οι φουσκάλες και το ξεφλούδισμα; Στο άρθρο που ακολουθεί θα αναλύσουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά.

Τι ακριβώς είναι το ηλιακό έγκαυμα;

Ένα ηλιακό έγκαυμα είναι ο αμυντικός μηχανισμός του σώματος κατά των επιβλαβών ακτινών του ήλιου. Όταν το δέρμα εκτίθεται στο υπεριώδες φως, το σώμα παράγει μελανίνη, μια σκοτεινή χρωστική ουσία που γίνεται από τα κύτταρα του δέρματος που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Η μελανίνη έχει σχεδιαστεί για την προστασία του δέρματος και το πόσο παράγει ένα άτομο εξαρτάται από τη γενετική. Όταν οι άνθρωποι που παράγουν λιγότερη μελανίνη υπερεκτεθούν στις ακτίνες UV δημιουργείται ηλιακό έγκαυμα.

Είναι γνωστό πως δεν ανταποκρίνονται όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο στην έκθεση στον ήλιο. Σε γενικές γραμμές, τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, φακίδες, κόκκινα ή ανοιχτόχρωμα μαλλιά είναι πιο ευαίσθητα σε σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Πόσο διαρκεί ένα ηλιακό έγκαυμα;

Το πόσο διαρκεί ένα ηλιακό έγκαυμα εξαρτάται από το πόσο σοβαρό είναι. Τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα θα υποχωρήσουν σε τρεις έως πέντε ημέρες. Αλλά αν έχετε ένα πιο σοβαρό έγκαυμα με φουσκάλες θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 10 ημέρες.

Ο πόνος από ένα ηλιακό έγκαυμα συνήθως αρχίζει μέσα σε δύο έως έξι ώρες από την υπερέκθεση του ήλιου και κορυφώνεται σε περίπου 24 ώρες. Εάν έχετε πιο σοβαρό ηλιακό έγκαυμα, το δέρμα μπορεί να δημιουργήσει φουσκάλες και στη συνέχεια να ξεφλουδίσει. Οι φουσκάλες εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 6 και 24 ωρών μετά την έκθεση στον ήλιο, αλλά μερικές φορές χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εμφανιστούν.

Το ξεφλούδισμα του δέρματος είναι μέρος της διαδικασίας επούλωσης μετά από ηλιακό έγκαυμα και τείνει να ξεκινήσει μετά από περίπου τρεις ημέρες. Θα σταματήσει όταν το δέρμα είναι πλήρως επουλωμένο, το οποίο μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες σε περιπτώσεις σοβαρού ηλιακού εγκαύματος.

Συμπτώματα ηλιακού εγκαύματος που πρέπει να προσέξετε

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης. Εάν έχετε ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα, το δέρμα σας θα είναι κόκκινο και κατά την αφή θα νιώθετε πόνο. Ένα μέτριο ηλιακό έγκαυμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κάποιο πρήξιμο και το δέρμα μπορεί να είναι ζεστό στην αφή. Ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα έχει συνήθως ακραία ερυθρότητα και επώδυνες φουσκάλες και μπορεί να είναι τόσο σοβαρό που να απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε σοκ, αφυδάτωση ή θερμοπληξία, τα σημάδια των οποίων περιλαμβάνουν ακραία δίψα, ακραίο πόνο, σύγχυση, ρίγη και γρήγορο παλμό. Οι φουσκάλες που καλύπτουν μια μεγάλη επιφάνεια μπορεί επίσης να απαιτούν τη φροντίδα ενός γιατρού. Να είστε σε εγρήγορση για τυχόν σημεία μόλυνσης αν παρατηρήσετε πύον, οίδημα ή/και ευαισθησία.

Πώς μπορείτε να καταπραΰνετε ένα ηλιακό έγκαυμα και να το κάνετε να επουλωθεί γρηγορότερα;

Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι έχετε ηλιακό έγκαυμα συνιστάται η εφαρμογή καταπραϋντικής αλόης και ενυδατικού βουτύρου καριτέ. Βεβαιωθείτε ότι η αλόη προέρχεται απευθείας από το φυτό ή είναι χωρίς άρωμα, για να αποφύγετε την επιδείνωση του δέρματος. Εάν έχετε φαγούρα και φλεγμονή ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού ή ενός φαρμακοποιού.

Για να επιταχύνετε την επούλωση εφαρμόστε κρύες κομπρέσες, κάντε συχνά δροσερά ντους και εφαρμόζετε τακτικά ενυδατική κρέμα ή βαζελίνη για συνεχή ενυδάτωση.

Να θυμάστε πως το ηλιακό έγκαυμα σας αφυδατώνει, οπότε είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό καθώς έτσι θα ανακάμψει πιο γρήγορα. Τέλος μην ξεχνάτε πως θα πρέπει για λίγες ημέρες να απέχετε από τον ήλιο και τη ζέστη.