ΥΓΕΙΑ

Οκτώ φυσικοί τρόποι για να μειώσετε το τσίμπημα των κουνουπιών

Υπήρχαν αρκετές δροσερές μέρες τον Μάιο, αλλά τώρα μπήκαμε στο καλοκαίρι με αποτέλεσμα να κοιμόμαστε με ανοιχτά παράθυρα. Πώς όμως μπορούμε να αποφύγουμε το ενοχλητικό τσίμπημα των κουνουπιών χωρίς να χρησιμοποιήσουμε αντικουνουπικά του εμπορίου;

Οκτώ φυσικοί τρόποι για να μειώσετε το τσίμπημα των κουνουπιών

Κάθε καλοκαίρι που ο καιρός ζεσταίνει, τα κουνούπια επιστρέφουν στη ζωή μας και ο πόλεμος ενάντια στα τσιμπήματά τους ξεκινά. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε χημικά και αντικουνουπικά οι οκτώ λύσεις που ακολουθούν θα φανούν σωτήριες για εσάς και την οικογένειά σας.

kounoupia.jpg

Κατευθύνετέ τα μακριά σας

Το θηλυκό κουνούπι, όπως κάθε είδος μικροσκοπικής μύγας, δυσκολεύεται να πετάξει σε δυνατούς ανέμους. Οποιοδήποτε αεράκι είναι δυνατότερο από 2 χλμ./ώρα θα το κάνει δύσκολο να φτάσει σε εσάς και να σας τσιμπήσει. Κρατήστε έναν ανεμιστήρα στην κρεβατοκάμαρά σας για να δροσίσετε τον αέρα με έναν πιο υγιεινό, λιγότερο ακριβό τρόπο από το κλιματιστικό και κρατήστε τον εαυτό σας μακριά από τσιμπήματα όλη τη νύχτα.

1643643392269-57059910-mpira.jpg

Αποφύγετε την μπύρα και τα πικάντικα τρόφιμα πριν τον ύπνο

Τα κουνούπια έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται καθώς αναπνέουμε. Ορισμένες τροφές μας κάνουν να εκπνέουμε περισσότερο, επομένως μην πίνετε μπύρα ή τρώτε πικάντικα τρόφιμα για αρκετές ώρες πριν τον ύπνο. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε την έντονη άσκηση πριν τον ύπνο, καθώς αυτό οδηγεί σε γρήγορη αναπνοή και αυξημένη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.

Grapefruit

Πίνετε χυμό γκρέιπφρουτ, όχι μπύρα

Τα γκρέιπφρουτ έχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και μια ένωση γνωστή ως nutecton. Μελέτες δείχνουν ότι το nutecton είναι πολύ αποτελεσματικό στην προστασία από τα κουνούπια και τα τσιμπούρια, γι' αυτό οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το γκρέιπφρουτ για να καταπολεμήσουν την ταχεία εξάπλωση της νόσου του Lyme.

1643647477931-547305075-pagomeno-tsai.jpg

Πιείτε κρύο, δροσιστικό τσάι

Το λάδι σιτρονέλλας είναι το κύριο συστατικό του αντικουνουπικού. Η σιτρονέλλα είναι φτιαγμένη από λεμονόχορτο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν το απλώσεις στο δέρμα σου ή το φας, μπορείς να διώξεις τα κουνούπια. Το λεμονόχορτο μπορεί να προστεθεί στο παγωμένο τσάι - ένα δροσιστικό ρόφημα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού - και μπορεί να προστεθεί σε ασιατικά πιάτα με κάρυ.

gynaika

Φορέστε λευκά ενδύματα

Τα κουνούπια χρησιμοποιούν τα μάτια τους για να επιλέξουν θήραμα και η ικανότητά τους να τα αναγνωρίζουν παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την επιλογή. Επειδή τα θηλυκά κουνούπια πετούν συνήθως κοντά στο έδαφος, έλκονται από διάφορα αντικείμενα επομένως, είναι πιο πιθανό να τσιμπήσουν ζώα ή ανθρώπους που φαίνονται πιο σκουρόχρωμοι. Φορέστε, λοιπόν, πιο ανοιχτόχρωμα ρούχα, κατά προτίμηση λευκά, για να αποφύγετε τα τσιμπήματα.

1643647026614-252636143-fagoura-2.jpg

Μην ξύνεστε

Το ξύσιμο προκαλεί αιμορραγία και το αίμα προσελκύει τα πεινασμένα κουνούπια. Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα στο δέρμα σας μειώσετε την αίσθηση κνησμού πιο αποτελεσματικά και ανώδυνα από το ξύσιμο. Επίσης, ο μηλίτης και το λευκό ξύδι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για να νικήσουν τη φαγούρα.

1643647384876-404277950-ntous.jpg

Δροσιστείτε

Όταν ιδρώνουμε, εκκρίνουμε γαλακτικό οξύ, ουρικό οξύ, αμμωνία και άλλες ενώσεις. Τα κουνούπια έλκονται από αυτές τις μυρωδιές. Ο ιδρώτας από την άσκηση αυξάνει τη συσσώρευση γαλακτικών οξέων που προσελκύουν επίσης τα κουνούπια. Αποφύγετε, λοιπόν, την έντονη άσκηση πριν τον ύπνο. Κάντε ένα δροσερό ντους και ρυθμίστε το κλιματιστικό σε χαμηλή και ευχάριστη θερμοκρασία που θα σας βοηθήσει να περάσετε τη νύχτα χωρίς φαγούρα.

Citronella

Επιλέξτε τα σωστά αρώματα

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μην τοποθετείτε στο σπίτι σας μπουκέτα λουλουδιών, καθώς τα κουνούπια έλκονται από αυτά. Αντ' αυτού, φυτέψετε στον κήπο ή στη βεράντα σας σιτρονέλλα, λεμόνι, ευκάλυπτο, catnip, γεράνια, λεβάντα και γαρίφαλα, Αν δεν σας αρέσουν τα φυτά, χρησιμοποιείστε αιθέρια έλαια για να αρωματίσετε το εσωτερικό του σπιτιού σας.