ΥΓΕΙΑ

Έχει και οφέλη το λίπος της κοιλιάς - Δείτε ποια είναι

Τα βλαστοκύτταρα από το λίπος της κοιλιάς θα μπορούσαν να επιδιορθώσουν τα οστά και να επιταχύνουν την ανάρρωση των ασθενών μετά από χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος.

Έχει και οφέλη το λίπος της κοιλιάς - Δείτε ποια είναι

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα βλαστοκύτταρα, τα αρχέγονα κύτταρα τα οποία αποτελούν πρόδρομες μορφές όλων των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος, μπορούν να μετατραπούν σε οστικά κύτταρα μέσω ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας.

Μια σοβαρή ασθένεια μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια τμήματος ενός οστού. Η αναγέννηση ή αντικατάστασή του είναι δύσκολη διαδικασία.

Η συλλογή των συγκεκριμένων βλαστοκυττάρων από την άλλη, είναι μια πολύ επώδυνη διαδικασία, αφού τα κύτταρα αυτά υπάρχουν κυρίως στον μυελό των οστών. Εξίσου σύνθετη διαδικασία είναι η επεξεργασία και ο πολλαπλασιασμός τους ώστε να προκύψουν αρκετά μεγάλος αριθμός κατάλληλος προς χρήση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη, δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Small μελέτη στην οποία περιγράφουν έναν απλό τρόπο μετατροπής μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων (MSC) σε οστεοκύτταρα, με τη βοήθεια ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας.

Οι ερευνητές κατάφεραν ταχύτερα και με απλούστερο τρόπο να διεγείρουν τα μεσεγχυματικά κύτταρα και να τα διαφοροποιήσουν σε οστικά κύτταρα. Μέσω ενός microchip που παρήγαγε υψηλής συχνότητας ηχητικά σήματα στα 10 MHz, τα οποία κατευθύνθηκαν προς μια πλάκα καλλιέργειας των βλαστοκυττάρων, και με τη χρήση λαδιού πυριτίου, τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα εκτέθηκαν για 10 λεπτά την ημέρα επί πέντε ημέρες και μετατράπηκαν επιτυχώς σε οστεοκύτταρα, όπως φάνηκε από αναλύσεις των δεικτών τους.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, δονήσεις από ηχητικά κύματα χαμηλών συχνοτήτων είχαν μεν καταφέρει να προκαλέσουν μετατροπή των βλαστοκυττάρων σε οστεοκύτταρα, αλλά σε διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας και με αμφίβολα αποτελέσματα.

Μετά τη διαφοροποίηση των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων σε οστικά κύτταρα, αυτά μπορούν είτε να εγχυθούν στο σώμα, στην περιοχή του οστού που έχει τραυματιστεί ή ασθενεί, είτε να καλύψουν την επιφάνεια ενός εμφυτεύματος, έτοιμο να αναπτυχθεί σε νέο οστό.

Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε στα συγκεκριμένα πειράματα είναι φθηνή και πολύ απλή στη χρήση και καταργεί την ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής, καθιστώντας τη διαδικασία γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη.

Η ανακάλυψη ότι η σωστή πίεση στα κατάλληλα σημεία μπορεί να ενεργοποιήσει τη διαδικασία της διαφοροποίησης των βλαστικών κυττάρων είναι τεράστιας ιατρικής σημασίας, καθώς μπορεί να επεκταθεί για να συμπεριλάβει την αναγέννηση και θεραπεία πολλών διαφορετικών ιστών στο ανθρώπινο σώμα.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα μπορούν να ληφθούν και από άλλα μέρη του σώματος, όπως ο λιπώδης ιστός, και πολύ λιγότερο επεμβατικά.

Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τα βλαστοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε όλους τους τύπους κυττάρων του οργανισμού και να θεραπεύσουν όλα τα όργανα τα οποία περιέχουν κύτταρα στα οποία αυτά μπορούν να μετατραπούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ