ΥΓΕΙΑ

Περιττά κιλά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Η παχυσαρκία μπορεί να αλλοιώσει τη δομή της καρδιάς και να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Περιττά κιλά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Η αιτία είναι το ίδιο το υπερβολικό σωματικό λίπος και όχι τα προβλήματα που προκαλεί στο κυκλοφορικό, ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Ανάλυση σχεδόν 490.000 Βρετανών έδειξε ότι οι ενήλικες με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και υψηλή αναλογία μέσης-γοφών είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο κίνδυνος παρέμενε ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψιν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.

Οι τομογραφίες καρδιάς των παχύσαρκων ανθρώπων, δηλαδή με ΔΜΣ άνω του 25, συγκρίθηκαν με εκείνες ατόμων με φυσιολογικό βάρος.

Οι παχύσαρκοι ήταν πιο πιθανό να έχουν παχύτερους καρδιακούς μύες, περισσότερες ουλές και πιο αδύναμους θαλάμους άντλησης.

Αυτές οι αλλαγές δυσκολεύουν την καρδιά να αντλεί αποτελεσματικά αίμα σε όλο το σώμα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας, είπαν οι ειδικοί.

Περίπου 35 εκατομμύρια Βρετανοί είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25. Τα δύο τρίτα των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι επίσης υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει περίπου 900.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 60.000 νέες περιπτώσεις να καταγράφονται κάθε χρόνο. Οι καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις προκαλούν το ένα τέταρτο όλων των θανάτων στη Βρετανία.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς από το Σαουθάμπτον και την Οξφόρδη, εξέτασαν τις μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς 31.107 ενηλίκων στη Βρετανία.

Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 40-70 ετών και επιλέχθηκαν τυχαία από μια μεγαλύτερη ομάδα 490.000 ανθρώπων.

Η Δρ Zahra Raisi-Estabragh, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary, η οποία επέβλεψε την έρευνα, είπε: «Γνωρίζουμε ήδη ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών ασθενειών που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή ανεπάρκεια. Τώρα διαπιστώσαμε ότι η ίδια η παχυσαρκία μπορεί να είναι η αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό των βιολογικών μηχανισμών μέσω των οποίων η παχυσαρκία οδηγεί σε επιδείνωση της υγείας της καρδιάς».

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation (BHF), φιλανθρωπικό ίδρυμα για την καρδιαγγειακή έρευνα, και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Καρδιαγγειακών Παθήσεων στο Μάντσεστερ.

Πηγή: Mail Online