ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία και λίπος στο συκώτι: Μια «ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία

Τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας θέτουν εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο για προχωρημένη μορφή λιπώδους νόσου του ήπατος, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Παχυσαρκία και λίπος στο συκώτι: Μια «ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία

Το 2020 σημειώθηκε ρεκόρ στον αριθμό των ανθρώπων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Το British Liver Trust, φιλανθρωπικός οργανισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο που εστιάζει στην υγεία του ήπατος, προσπαθώντας να ασκήσει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας, προειδοποίησε πρόσφατα ότι αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Περίπου ένας στους πέντε Βρετανούς πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), η οποία δεν σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Πρόκειται για νόσο στην οποία συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι. Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος παρουσιάζεται όταν πάνω από το 5% του συνολικού βάρους του ήπατος αποτελείται από λίπος. Το υπερβολικό λίπος στο συκώτι μπορεί να οδηγήσει σε ουλή και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος ή ηπατικής ανεπάρκειας.

Οι ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ενηλίκων), ο οποίος επίσης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Η παχυσαρκία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

Fat And Fat Man With A Big Belly In Jeans And A Red T-shirt On A Blue Background.

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου μπορεί να την αντιστρέψει αν ο πάσχων αλλάξει συνήθειες και τρόπο ζωής.

Αν όμως την αγνοήσει μπορεί να εξελιχθεί σε μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), δηλαδή ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονής στο ήπαρ, η οποία είναι απειλητική για τη ζωή.

Η Pamela Healy, διευθύνουσα σύμβουλος στο British Liver Trust δήλωσε: «Η παχυσαρκία ή τα περιττά κιλά είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για λιπώδη νόσο του ήπατος και οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα γίνει η κύρια αιτία ηπατικής νόσου στο Ηνωμένο Βασίλειο στα επόμενα δέκα χρόνια».

Τον Μάιο, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες προέβλεπαν την απαγόρευση πολλαπλών αγορών πρόχειρου φαγητού και περιορισμούς στη διαφήμιση ανθυγιεινών τροφίμων.

Η κ. Healy πρόσθεσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τα υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας στην Ευρώπη με τα δύο τρίτα των ενηλίκων να είναι υπέρβαροι. Χρειαζόμαστε μια σημαντική απόφαση για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό δεν είναι ατομικό πρόβλημα, αλλά αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας, αφού έχουμε δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου το να είναι κανείς υπέρβαρος είναι ο κανόνας. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως την προσβασιμότητα και την αφθονία των ανθυγιεινών τροφίμων που είναι πολύ φθηνότερα από τις υγιεινές τροφές. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει με την άμεση δρομολόγηση πολιτικών για τον περιορισμό των πολλαπλών αγορών και της διαφήμισης ανθυγιεινών τροφίμων».

Πηγή: Mail Online