ΥΓΕΙΑ

Λιστέρια: Τι είναι, οι κίνδυνοι και πώς θα την αποφύγετε

Ένας άνθρωπος πέθανε και μια έγκυος έχασε το έμβρυο μετά από μόλυνση με λιστέρια στη Φλόριντα των ΗΠΑ, σύμφωνα με χθεσινή αποκάλυψη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Λιστέρια: Τι είναι, οι κίνδυνοι και πώς θα την αποφύγετε

Συνολικά 23 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί μέχρι στιγμής σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ακόμη τεσσάρων εγκύων.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν ότι όλα τα κρούσματα συνδέονται με άτομα που είτε ζουν είτε έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στη Φλόριντα.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκάλεσε το ξέσπασμα λιστερίωσης ή αν συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο.

Τα κρούσματα έρχονται μόλις μια εβδομάδα μετά της ανακοίνωση, επίσης στη Φλόριντα, «ιστορικού» ξεσπάσματος μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, στην οποία ένας τύπος βακτηρίων που μεταδίδεται μέσω του σάλιου μολύνει τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό ενός ατόμου.

Η λιστέρια είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, ειδικά σε εγκύους που διατρέχουν έως και 10πλάσιο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό.

Συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων με το μικρόβιο τροφών, όπως ωμά λαχανικά, κρέας και μη παστεριωμένο γάλα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί και από στενή επαφή με ζώα φάρμας.

Οι ασθενείς που έχουν λιστέρια στο έντερο εκδηλώνουν διάρροια και έμετο, με τα συμπτώματα να ξεκινούν εντός 24 ωρών από τη στιγμή που θα μολυνθούν.

Όταν το βακτήριο εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα προκαλεί πυρετό, μυϊκούς πόνους, κόπωση και πονοκεφάλους.

Έως και το ένα τρίτο των ανθρώπων που μολύνονται από το βακτήριο πεθαίνουν, με τους ηλικιωμένους και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Τι είναι η λιστέρια;

Η λιστέρια βρίσκεται παντού στο περιβάλλον. Είναι ένα είδος βακτηρίου που μολύνει ανθρώπους και άλλα ομοιόθερμα ζώα (θηλαστικά και πτηνά) μέσω μολυσμένων τροφίμων.

Βρίσκεται στο βρώμικο νερό, στο νερό άρδευσης, στο έδαφος και στα λιπάσματα.

Λιστέρια απαντάται επίσης συχνά στα μαλακά τυριά, όπως το Camembert, το ωμό κοτόπουλο, τα ωμά θαλασσινά και ο καπνιστός σολομός.

Τα παγωτά, τα φρέσκα φρούτα και τα συσκευασμένα λαχανικά, μπορεί επίσης να έχουν μολυνθεί.

Η μόλυνση μπορεί επίσης να προκληθεί μέσω της επαφής με ζώα και παράσιτα, λόγω ανεπαρκούς καθαρισμού μολυσμένων φρούτων και λαχανικών και μέσω των βρώμικων χεριών.

Οι ευπαθείς ομάδες και τα συμπτώματα

Οι έγκυες , οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο.

Η λιστερίωση ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετό, ρίγη, μυϊκούς πόνους, ναυτία και μερικές φορές διάρροια.

Ο χρόνος από την είσοδο του βακτηρίου στον οργανισμό μέχρι την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων κυμαίνεται από 8 έως 90 ημέρες.

Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν στο νοσοκομείο με αφυδάτωση.

Πώς θα την αποφύγετε

Μην αγοράζετε πολύ ώριμα ή χαλασμένα φρούτα. Πλύνετέ τα καλά πριν την κατανάλωση και βάλτε τα στο ψυγείο εντός δύο ωρών από τον τεμαχισμό τους.

Αποφεύγετε τρόφιμα που έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.

Μαγειρεύετε καλά τα τρόφιμα.

Ζεστάνετε ξανά το φαγητό μέχρι να αχνίσει.

Βάλτε τα υπολείμματα φαγητού στο ψυγείο αμέσως και καταναλώστε τα εντός 24ώρου ή καταψύξτε τα.

Τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να φυλάσσονται στο ψυγείο για πολύ καιρό, καθώς η λιστέρια είναι ένα από τα λίγα παθογόνα που μπορούν να αναπτυχθούν και στο ψυγείο.

Πηγές: Food Authority NSW, Food Safety Information Council