ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 2: Το «μαγικό» βότανο που μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Έρευνες έχουν βρει ότι ένα φτηνό βότανο μπορεί να προκαλέσει αξιοσημείωτες μειώσεις του σακχάρου στο αίμα και τα αποτελέσματα είναι «συγκρίσιμα» με τη μετφορμίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Διαβήτης τύπου 2: Το «μαγικό» βότανο που μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Ο διαβήτης τύπου 2 στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι το σώμα σας δεν παράγει επαρκή ινσουλίνη. Ο πρωταρχικός ρόλος της ινσουλίνης είναι να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, τον κύριο τύπο σακχάρου που βρίσκεται στο αίμα. Χωρίς αυτόν τον μηχανισμό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξηθούν σε επικίνδυνα επίπεδα. Ευτυχώς, η διατροφή παρέχει ένα εναλλακτικό μέσο για τον μετριασμό του σακχάρου στο αίμα.

Τα οφέλη του σκόρδου

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medicinal Plants Research δείχνει ότι το σκόρδο έχει ιδιότητες μείωσης του σακχάρου στο αίμα.

Ο στόχος της μελέτης ήταν να αξιολογήσει τις επιδράσεις του σκόρδου στο σάκχαρο αίματος νηστείας (FBS) και την Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HbA1c) σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Για τη μελέτη, ασθενείς με υψηλότερο από το κανονικό σάκχαρο νηστείας στρατολογήθηκαν και χωρίστηκαν σε επτά ομάδες (A, B, Γ, Δ, E, Ζ και Η), που η καθεμία περιελάμβανε 30 ασθενείς.

Οι ομάδες Α, Β, Γ, Δ και Ε έλαβαν δισκία σκόρδου σε δόσεις των 300, 600, 900, 1200 και 1500 mg την ημέρα αντίστοιχα.

Η ομάδα Ζ έλαβε μετφορμίνη ενώ η ομάδα Η έλαβε εικονικό φάρμακο.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η μετφορμίνη είναι ένα φάρμακο που βοηθά την ινσουλίνη που παράγει ο οργανισμός να λειτουργεί καλύτερα και συνήθως ο πάσχον τη λαμβάνει ως δισκίο.

Το FBS και η HbA1c μετρήθηκαν στην αρχή της μελέτης, την 12η και 24η εβδομάδα.

Τα πορίσματα της μελέτης

Σημαντική μείωση του σακχάρου στο αίμα νηστείας και της HbA1c παρατηρήθηκε στις ομάδες που κατανάλωνε σκόρδο.

Σε κάθε ομάδα που έλαβε θεραπεία με σκόρδο, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του FBS και της HbA1c σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Επιπλέον, «πολύ σημαντικές» μειώσεις στο FBS και βελτίωση της HbA1C παρατηρήθηκαν σε υψηλότερες δόσεις σκόρδου και με αύξηση της διάρκειας της μελέτης, έγραψαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Το σκόρδο είναι πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο και συγκρίσιμο με τη μετφορμίνη στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα νηστείας και μπορεί να είναι μια πολύτιμη προσθήκη στη διαχείριση των διαβητικών ασθενών».

Γενικές συμβουλές για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα

Για να διασφαλίσετε ότι ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, θα πρέπει να ανατρέξετε στον γλυκαιμικό δείκτη (GI).

Το GI είναι ένα σύστημα αξιολόγησης για τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Δείχνει πόσο γρήγορα κάθε τρόφιμο επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα σας όταν αυτό το φαγητό καταναλώνεται μόνο του.

Οι υδατάνθρακες που διασπώνται γρήγορα από το σώμα σας και προκαλούν ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα έχουν υψηλό δείκτη GI.

Μερικές τροφές υψηλού GI είναι οι εξής παρακάτω:

  • Ζάχαρη και ζαχαρούχα τρόφιμα
  • Αναψυκτικά με ζάχαρη
  • Άσπρο ψωμί
  • Πατάτες
  • Λευκό ρύζι

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2

Πολλοί άνθρωποι έχουν διαβήτη τύπου 2 χωρίς να το συνειδητοποιούν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συμπτώματα δεν σας κάνουν απαραίτητα να αισθάνεστε άσχημα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Συχνότερη ανάγκη ούρησης ιδιαίτερα τη νύχτα
  • Αίσθημα συνεχούς δίψας
  • Έντονη κόπωση
  • Αδυνάτισμα χωρίς προσπάθεια
  • Κνησμός γύρω από το πέος ή τον κόλπο σας ή επανειλημμένη εμφάνιση τσίχλας
  • Κοψίματα ή πληγές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν
  • Θολή όραση

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 ή εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε υψηλότερο κίνδυνο να πάθετε διαβήτη τύπου 2.