ΥΓΕΙΑ

Η σημασία ενός διατροφικού πλάνου, το ορθό μαγείρεμα και η άσκηση για μια υγιή εμμηνόπαυση

Αν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση και θέλετε να σφύζετε από υγεία χωρίς να πάρετε περιττά κιλά ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι οι διατροφικές αλλαγές, το ορθό μαγείρεμα και η άσκηση.

Η σημασία ενός διατροφικού πλάνου, το ορθό μαγείρεμα και η άσκηση για μια υγιή εμμηνόπαυση

Οι ορμονικές αλλαγές εξαιτίας της εμμηνόπαυσης κάνουν πολλές γυναίκες να κερδίζουν περισσότερο βάρος περιμετρικά στην κοιλιά παρά στους γοφούς και στους μηρούς. Όμως, οι ορμονικές αλλαγές από μόνες τους δεν προκαλούν απαραίτητα αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση. Αντίθετα η αύξηση του σωματικού βάρους σχετίζεται πέραν της γήρανσης, με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και τους γενετικούς παράγοντες. Με κάποιες μικρές αλλαγές, η απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει δίαιτα για την καταπολέμηση της εμμηνόπαυσης καθώς αποτελεί μια απόλυτα φυσιολογική λειτουργία που έχει να κάνει με βιολογικούς παράγοντες. Κατά την εμμηνόπαυση πολλές γυναίκες εμφανίζουν ανεπιθύμητα συμπτώματα και είναι σύνηθες να αυξάνονται τα επίπεδα χοληστερόλης, να μειώνεται η οστική πυκνότητα και να αυξάνονται οι κίνδυνοι εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωσης.

Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να βελτιωθούν αρχικά με μια καλή διατροφή. Η προστασία από χρόνιες ασθένειες μπορεί να αναζητηθεί από τα τρόφιμα που τρώμε και όταν πρόκειται για τη διατήρηση του ελέγχου του βάρους, μια καλά ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άφθονη τακτική σωματική δραστηριότητα θα συμβάλουν στον στόχο σας.

imerologio.jpg

Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφής και δραστηριότητας

Κρατώντας ένα ημερολόγιο σε σχέση με τις τροφές που τρώτε και της σωματικής σας δραστηριότητας για λίγες μόνο ημέρες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείτε ποιες είναι οι απαιτούμενες αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε λανθασμένες διατροφικές συνήθειες ή ότι κάνετε έντονη καθιστική ζωή. Να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας και κυρίως να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους και προσδοκίες που να μπορείτε να ακολουθήσετε όλη σας τη ζωή.

Προγραμματίστε γεύματα και ψώνια

Ας υποθέσουμε ότι αποφασίζετε ότι πρέπει να φάτε πρωινό, στο οποίο θέλετε να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αλλά, πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό; Αν θέλετε να αρχίσετε να τρώτε πρωινό, πρέπει να σκεφτείτε τι θα θέλατε να φάτε και αν θα πρέπει να επιλέξετε μεταξύ δημητριακών, ψωμιού, γιαουρτιού και φρούτων. Στοχεύστε να κάνετε συχνές εναλλαγές για να μην βαριέστε και αν αντέχει η τσέπη σας επιλέξτε βιολογικά φρούτα. Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά και προτιμήστε το μέλι. Επίσης, αναζητήστε νόστιμες συνταγές στο internet προκειμένου εσείς και η οικογένειά σας να πειραματιστείτε στην κουζίνα και να έχετε γευστικές επιλογές.

koronoios-super-market.jpg

Αγοράστε με λίστα

Όταν πάτε στο σούπερ μάρκετ, να πηγαίνετε πάντα φαγωμένες και με μια λίστα ανά χείρας ώστε να μην υποκύπτετε σε πειρασμούς και σε λάθος διατροφικές επιλογές. Ο πεινασμένος άνθρωπος, σύμφωνα με έρευνες, τείνει να αγοράζει ό,τι βρει μπροστά του. Βέβαια, το «κλειδί» είναι να πιστέψετε σε έναν νέο τρόπο ζωής και σε συνήθειες υγιεινές ώστε να τις ενστερνιστείτε εφόρου ζωής.

1-mageirema.jpg

Ο ρόλος του μαγειρέματος

Η επιλογή της σωστής μεθόδου μαγειρέματος μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην εξοικονόμηση θρεπτικών ουσιών, θερμίδων, απογοήτευσης και άσκοπης ταλαιπωρίας.

Προσπαθήστε να κόψετε το βούτυρο, τις κρέμες γάλακτος (μια στο τόσο χρησιμοποιήστε χαμηλών λιπαρών), ενώ καταναλώστε ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, κοτόπουλο, γαλοπούλα, πολλά λιπαρά ψάρια και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών. Μειώστε το αλάτι και αυξήστε στη θέση του τα καρυκεύματα. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα τηγανιτά, τους τόνους λαδιού, το πολύ ψωμί και προτιμήστε να καταναλώνετε περισσότερες πρωτεΐνες. Τέλος αποφύγετε τα πολλά γλυκά (ένα την εβδομάδα) και προτιμήστε να επιλέξτε στη θέση τους ξηρούς καρπούς, παστέλια, μπάρες δημητριακών, μαύρη σοκολάτα και γιαούρτι με μέλι.

Εν κατακλείδι αλλάξτε ρότα ζωής. Αυξήστε την κίνηση έχοντας ενδιαφέροντα που σας δίνουν χαρά (μια βόλτα στο δάσος ή περπάτημα στην ακροθαλασσιά, γυμναστική, χορός, περπάτημα). Επίσης προσπαθήστε να χάσετε βάρος, να μειώσετε το άγχος και να δίνετε νόημα στην καθημερινότητά σας.