ΥΓΕΙΑ

Μπορούν τα φάρμακα για διαταραχή ελλειμματικής προσοχής να θεραπεύσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ;

Νέα έρευνα αναφέρει ότι υπάρχουν «καλές ενδείξεις» ότι τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση και αυτά για τη διαταραχή της ελλειμματικής προσοχής θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία ορισμένων συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Μπορούν τα φάρμακα για διαταραχή ελλειμματικής προσοχής να θεραπεύσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ;

Υπάρχουν «καλές ενδείξεις» ότι τα νοραδρενεργικά φάρμακα, μια κατηγορία ενώσεων που περιλαμβάνει θεραπεία για την κατάθλιψη, την υπέρταση και το φάρμακο Ritalin για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία επιλεγμένων συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ, ισχυρίζεται μια νέα μελέτη.

Η έρευνα, που διεξήχθη από μια ομάδα στο Imperial College του Λονδίνου, εξέτασε τα στοιχεία γύρω από την αποτελεσματικότητα των νοραδρενεργικών ενώσεων, οι οποίες τροποποιούν την απελευθέρωση της ορμόνης νορεπινεφρίνης από τον εγκέφαλο. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

«Υπάρχει ένα ισχυρό σκεπτικό για περαιτέρω, στοχευμένες κλινικές δοκιμές νοραδρενεργικών θεραπειών στη νόσο Αλτσχάιμερ», αναφέρουν οι ερευνητές του Αυτοκρατορικού Κολλεγίου του Λονδίνου.

alzheimer.jpg

Πώς έγινε η μελέτη

Η μελέτη περιελάμβανε 10 κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 1.300 ασθενείς που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1980 και 2021 και αφορούσαν νοραδρενεργικά φάρμακα που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη δυνητική βελτίωση των γνωστικών ή νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων σε άτομα με νευροεκφυλιστική νόσο.

Συνολικά, οι ερευνητές μελέτησαν 19 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 1.811 συμμετέχοντες που επικεντρώθηκαν σε νοραδρενεργικά φάρμακα στη νόσο Αλτσχάιμερ ή ήπια γνωστική εξασθένηση.

Συνολικά, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 19 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 1.811 συμμετέχοντες που επικεντρώθηκαν σε νοραδρενεργικά φάρμακα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή την ήπια γνωστική εξασθένηση. Έξι δοκιμές κρίθηκαν καλής ποιότητας, επτά θεωρήθηκαν ικανοποιητικές και έξι φτωχές σε αποτέλεσμα. Εννέα μελέτες αφορούσαν αναστολείς επαναπρόσληψης νορεπινεφρίνης, με πέντε από αυτές να εξέτασαν το Ritalin.

Πιθανότατα να προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία στο Αλτσχάιμερ

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια μικρή, αλλά σημαντική, θετική επίδραση των νοραδρενεργικών φαρμάκων στη συνολική γνωστική λειτουργία, όπως μετρήθηκε από την Εξέταση Μίνι-Ψυχικής Κατάστασης ή την Κλίμακα Αξιολόγησης της Νόσου Αλτσχάιμερ.

«Η επανατοποθέτηση των καθιερωμένων νοραδρενεργικών φαρμάκων είναι πιο πιθανό να προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία στη νόσο Αλτσχάιμερ για γενική γνωστική λειτουργία και απάθεια», ανέφεραν οι ερευνητές. «Υπάρχει η πρόθεση για περαιτέρω, στοχευμένες κλινικές δοκιμές νοραδρενεργικών θεραπειών στη νόσο Αλτσχάιμερ».