ΥΓΕΙΑ

Η ανίχνευση της ιλαράς με πρωτοποριακή συσκευή μεγέθους νομίσματος, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Το «lab-on-a-chip» μπορεί να ανιχνεύσει την εξαιρετικά μεταδοτική ιλαρά σε λιγότερο από 30 λεπτά χρησιμοποιώντας ανθρώπινο σάλιο.

Η ανίχνευση της ιλαράς  με πρωτοποριακή συσκευή μεγέθους νομίσματος, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Μια συσκευή μεγέθους νομίσματος μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση του ιού της ιλαράς στο ανθρώπινο σάλιο, οδηγώντας ενδεχομένως σε έγκαιρη διάγνωση και έλεγχο της εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής νόσου. Νέα έρευνα σχετικά με την εν λόγω συσκευή δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 7/7 και αξιολογήθηκε από ομοτίμους.

Οι ερευνητές του Ιταλικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας αποκαλούν την εφεύρεσή τους μια συσκευή «lab-on-a-chip». Δρα φορτώνοντας τον ιό της ιλαράς σε υγιές ανθρώπινο σάλιο και η συσκευή με τη σειρά της ανιχνεύει τον ιό σε λιγότερο από 30 λεπτά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η τεχνολογία μας για πρώτη φορά απέδειξε τη συνεργική λειτουργία διαφορετικών μικροσυσκευών που βασίζονται σε επιφανειακά-ακουστικά κύματα στο ίδιο τσιπ, στο πλαίσιο της βιοαισθητοποίησης lab-on-a-chip. Με αυτόν τον τρόπο μπορέσαμε να βελτιώσουμε δραστικά το όριο ανίχνευσης των αισθητήρων μας, επιτρέποντας ενδεχομένως πρώιμες διαγνωστικές εφαρμογές», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Marco Cecchini.

Δεν εξαλείφθηκε η ιλαρά;

Η ιλαρά είναι ένας από τους πιο μολυσματικούς αερομεταφερόμενους ιούς παγκοσμίως, παρόμοιος με την μετάλλαξη Όμικρον της COVID-19 και σημαντικά πιο μεταδοτικός από την παραλλαγή Άλφα του κορονοϊού. Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο σχεδόν εξάλειψε την ιλαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δήλωσαν ότι εξαλείφθηκε το 2000. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια λόγω της άρνησης του εμβολιασμού έχει επανεμφανιστεί σε όλο τον κόσμο.

Τα συμπτώματα της ιλαράς

Ο ιός μεταδίδεται και μέσω των εκκρίσεων από τη μύτη και το φτέρνισμα. Η νόσος είναι μεταδοτική από τη στιγμή που ο πάσχον αρχίσει ξενικά να εμφανίζει συμπτώματα μέχρι και 5 μέρες μετά την εκδήλωση των εξανθημάτων στο σώμα.

Η ιλαρά παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα:

  • Κόκκινα σπυράκια στο σώμα περίπου 14 μέρες μετά την έκθεση στον ιό
  • Καταρροή
  • Βήχα
  • Κόκκινα μάτια
  • Επιπεφυκίτιδα
  • Ευαισθησία ματιών στο φως
  • Πυρετό που μπορεί να φτάσει μέχρι 40
  • Σπυράκια στο εσωτερικό του στόματος και συγκεκριμένα στα μάγουλα

Θεραπεία της ιλαράς

Τα φάρμακα για τη θεραπεία της ιλαράς στοχεύουν στην ανακούφιση του πάσχοντος. Συνιστάται ξεκούραση του ασθενούς, κατανάλωση πολλών υγρών και αν υπάρχει υψηλός πυρετός η λήψη αντιπυρετικών. Αν συνυπάρχει δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη λαμβάνεται αντιβίωση.

Αν παραστεί ανάγκη μπορεί να χορηγηθεί στον πάσχοντα και συμπλήρωμα βιταμίνης Α.

Να σημειωθεί πως επειδή πρόκειται για μεταδοτικό νόσημα ο ασθενής επιβάλλεται να παραμείνει σε απομονωμένο περιβάλλον, ενώ πιθανά να χρειαστεί να νοσηλευτεί αν υπάρχει υποτροπή.