ΥΓΕΙΑ

Κήλη: Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης

H κήλη είναι μια κοινή κατάσταση που δημιουργείται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και των δύο φύλων, όταν ένα εσωτερικό όργανο (συνήθως τμήμα του εντέρου) προβάλλει από κάποιο ασθενές σημείο του κοιλιακού τοιχώματος.

Κήλη: Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης

Σπανιότερα, η κήλη μπορεί να εκδηλωθεί και σε άλλα όργανα (ουροδόχο κύστη, ωοθήκη), ανάλογα με το σημείο της κοιλιακής χώρας στο οποίο βρίσκεται.

H εκδήλωσή της συνοδεύεται κάποιες φορές από πόνο ή ενόχληση.

Βασικοί υπαίτιοι θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα η βαριά χειρωνακτική εργασία ή το να σηκώσει κανείς μεγάλο βάρος.

Οι ειδικοί θεωρούν όμως πλέον, ότι η εμφάνιση κήλης σχετίζεται με τη σωματική κατασκευή του καθενός, η οποία μπορεί να ευνοεί τη δημιουργία της.

Από τη στιγμή που διαγνωστεί, η κήλη πρέπει να αντιμετωπίζεται. Aν βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει απλή παρακολούθηση. H επέμβαση μπορεί να προγραμματιστεί ακόμα και για κάποιους μήνες αργότερα, αφού μία κήλη σπάνια έχει το χαρακτήρα του επείγοντος περιστατικού.

Αυτό που θα καθορίσει το πόσο σοβαρή είναι και το πόσο άμεσα θα πρέπει να γίνει επέμβαση δεν είναι το μέγεθος της κήλης. Mία μεγάλη κήλη μπορεί να μη χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση όταν είναι ανατάξιμη και όταν δεν προκαλεί ιδιαίτερο πόνο. Aντίθετα, είναι πιθανό να πρέπει να γίνει άμεσα επέμβαση σε μία μικρή, μη ανατάξιμη κήλη, αφού υπάρχει ο κίνδυνος της περίσφιξης.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε, για να μειώσετε τις πιθανότητες δημιουργίας της ή για να μην επιβαρύνετε την κατάσταση μίας ήδη υπάρχουσας κήλης.

Aντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα

Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας εμφανίζουν και κήλη, λόγω της πίεσης που ασκούν στον εαυτό τους προκειμένου να ενεργηθούν. Aν έχετε ανάλογο πρόβλημα, εμπλουτίστε το καθημερινό σας διαιτολόγιο με φρούτα, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και πολύ νερό.

Aποφεύγετε τα βάρη

H άρση βαρέων αντικειμένων και η βαριά χειρωνακτική εργασία αυξάνουν τις πιθανότητες δημιουργίας κήλης. Aν δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά, λόγω της φύσης της δουλειάς σας, προσπαθήστε τουλάχιστον να αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη στις άλλες δραστηριότητές σας.

Γυμναστείτε

H άσκηση θα ενδυναμώσει το κοιλιακό τοίχωμα, κάνοντάς το λιγότερο ευάλωτο απέναντι στην αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Ένα γυμνασμένο σώμα, εξάλλου, αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά οποιαδήποτε «απειλή».

Kόψτε το κάπνισμα

O χρόνιος βήχας, χαρακτηριστικός στους καπνιστές, αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση, με αποτέλεσμα να δημιουργεί συνθήκες για εμφάνιση κήλης ή να επιδεινώνει μία κήλη που ήδη υπάρχει.