ΥΓΕΙΑ

COVID-19: Το εμβόλιο με τη μορφή εμπλάστρου καταπολεμά τις παραλλαγές καλύτερα από την ένεση -μελέτη

Ο κορονοϊός μεταλλάχτηκε αρκετές φορές από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2020 γι΄αυτό και οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά για την αντιμετώπισή του.  

COVID-19: Το εμβόλιο με τη μορφή εμπλάστρου καταπολεμά τις παραλλαγές καλύτερα από την ένεση -μελέτη

Μία από τις πιο αποτελεσματικές μορφές επίθεσης κατά της COVID-19 ήταν τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από εταιρείες όπως η Pfizer, η Astra Zeneca και η Moderna. Τα συγκεκριμένα εμβόλια έχουν σώσει χιλιάδες ζωές και έχουν μειώσει τη μετάδοση του ιού σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, ενώ ήταν αποτελεσματικά, οι επιστήμονες διερευνούν και άλλες πιθανές επιλογές χορήγησης εμβολίων όπως αυτό με τη μορφή εμπλάστρου.

Female Doctor Holds A Face Mask With - Omicron Variant Text On It. Covid-19 New Variant - Omicron. O

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αυτό το έμπλαστρο θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό από την κλασσική ένεση.

Αυτό, τουλάχιστον, ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ που δημιούργησαν ένα έμπλαστρο εμβολίου χωρίς βελόνες.

Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι αυτό το έμπλαστρο είναι πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση παραλλαγών της COVID-19 όπως η Όμικρον. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές μετά από μια αρχική μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια.

Σε συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Vaxxas, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το έμπλαστρο ήταν πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των παραλλαγών της COVID-19.

Μιλώντας για το αναφερθέν έμπλαστρο, ο Δρ.Christopher McMillan του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ είπε: «Το επίθεμα μικροσυστοιχίας υψηλής πυκνότητας παρέχει με ακρίβεια το εμβόλιο στα στρώματα του δέρματος που είναι πλούσια σε κύτταρα του ανοσοποιητικού. Βρήκαμε ότι ο εμβολιασμός μέσω εμπλάστρου ήταν 11 φορές πιο αποτελεσματικός στην καταπολέμηση της παραλλαγής Όμικρον σε σύγκριση με το ίδιο εμβόλιο που χορηγήθηκε μέσω βελόνας».

Ως αποτέλεσμα, η αυξημένη αποτελεσματικότητα του εμπλάστρου οφείλεται εν μέρει στην περιοχή του δέρματος όπου χορηγείται το εμβόλιο.

Ο Δρ.McMillan εξήγησε ότι το έμπλαστρο λειτούργησε ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου και είπε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση νέων παραλλαγών του ιού, καθώς τα τρέχοντα εμβόλια γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά.

«Αυτή η μειωμένη αποτελεσματικότητα επισημάνθηκε από την παραλλαγή Όμικρον, η οποία περιέχει πάνω από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας. Ωστόσο, το εμβόλιο μέσο εμπλάστρου έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ένα νέο – και πιο αποτελεσματικό όπλο στη φαρέτρα μας-, σε μια εποχή όπου οι νέες παραλλαγές μεταλλάσσονται με ταχείς ρυθμούς», πρόσθεσε ο McMillan.

Ενώ τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών είναι πολλά υποσχόμενα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους.

Κατά συνέπεια, απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές σε ανθρώπους που συμμετέχουν στην έρευνα για να κριθεί πλήρως η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μορφής εμβολίου.

Πηγή:express.co.uk