ΥΓΕΙΑ

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Ποιους καρδιακούς κινδύνους αντιμετωπίζουν οι γυναίκες

Η πρόωρη εμμηνόπαυση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου καρδιακών παθήσεων για τις γυναίκες. Ποια συμπτώματα υποδεικνύουν ότι κινδυνεύετε;

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Ποιους καρδιακούς κινδύνους αντιμετωπίζουν οι γυναίκες

Τα καρδιακά προβλήματα είναι πολλά και το καθένα εγκυμονεί διαφορετικούς κινδύνους, εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα και χρήζει ειδικής θεραπείας.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η φαρμακευτική θεραπεία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία, ενώ άλλες γυναίκες πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για να βοηθηθούν, όταν η κατάστασή τους είναι πολύ σοβαρή.

Η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει καρδιοπάθεια.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση συγκαταλέγεται στους σοβαρούς παράγοντες κινδύνου σε ότι αφορά τις καρδιακές παθήσεις.

Καρδιοπάθειες και εμμηνόπαυση

Τα συμπτώματα του εμφράγματος διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τις γυναίκες να παρουσιάζουν μεγαλύτερη δύσπνοια και ζαλάδα σε σύγκριση με τους άνδρες.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, αυτά τα συμπτώματα δεν είναι οι μόνες διαφορές, καθώς εντοπίστηκε μια νέα αιτία καρδιοπάθειας.

Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 40 ή νωρίτερα, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές καρδιοπάθειες αργότερα στη ζωή τους.

Η κορεατική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση European Heart Journal, εξέτασε περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση και διαπίστωσε ότι αντιμετώπιζαν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και 9% υψηλότερο κίνδυνο ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού σε σύγκριση με τις γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση σε φυσιολογική ηλικία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης:

  • Οι κίνδυνοι για την υγεία της καρδιάς αυξήθηκαν για όσες γυναίκες μπήκαν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, σε σύγκριση με εκείνες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση μετά τα 50.
  • Ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 39% υψηλότερος για τις γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν τα 40, 23% υψηλότερος όσες ήταν 40 έως 44 ετών και 11% υψηλότερος για τις γυναίκες 45 έως 49 ετών.
  • Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής ήταν 11% υψηλότερος για τις γυναίκες κάτω των 40 ετών, 10% υψηλότερος για τις γυναίκες 40 έως 44 ετών και 4% υψηλότερος για τις γυναίκες 45 έως 49 ετών.

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Τα σημάδια της πρόωρης εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν:

  • Εξάψεις
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Ξηρότητα κόλπου και δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Κακή διάθεση ή άγχος
  • Μειωμένη λίμπιντο
  • Προβλήματα μνήμης και δυσκολία συγκέντρωσης

Άλλη πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε πως η μοναξιά και η απομόνωση αυξάνουν σημαντικά τα καρδιακά προβλήματα αργότερα στη ζωή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, διαπίστωσαν ότι η απομόνωση αυξάνει τις πιθανότητες να υποστεί κάποιος εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο σχεδόν κατά 35%. Η αύξηση των ανθρώπων που απομονώνονται τα τελευταία χρόνια, φαινόμενο που επιδεινώθηκε την περίοδο της πανδημίας, εξελίσσεται σε πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης

«Η λήψη ορμονών μέχρι τη φυσιολογική ηλικία της εμμηνόπαυσης (η οποία είναι τα 51 έτη) αντικαθιστά τις ορμόνες που παράγει το σώμα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», δήλωσε η Δρ. Louise Newson από το British Heart Foundation.

Η λήψη ορμονών πριν από τη φυσιολογική ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι ασφαλής και βοηθά στην προστασία των οστών σας και στη μείωση του μελλοντικού κινδύνου καρδιοπαθειών.

Πηγή: mirror.co.uk