ΥΓΕΙΑ

Υποκατάστατα αλατιού: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Συστημική ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Heart, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διατροφικά υποκατάστατα αλατιού μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και θανάτου από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Υποκατάστατα αλατιού: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε νάτριο και φτωχή σε κάλιο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Περίπου 1,28 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και μόνο το 42% από αυτούς διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται. Η υπέρταση αποτελεί κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Στα υποκατάστατα άλατος, μια αναλογία χλωριούχου νατρίου (NaCl) αντικαθίσταται με χλωριούχο κάλιο (KCl).

Ο Δρ. Bruce Neal, εκτελεστικός διευθυντής στο The George Institute for Global Health Australia και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας του Σίδνεϊ, είναι ένας από τους πολλούς ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη Salt Substitute and Stroke Study (Αντικατάσταση Αλατιού και Εγκεφαλικό Επεισόδιο).

Η μελέτη ξεκίνησε το 2014, διήρκεσε πέντε χρόνια και σε αυτή συμμετείχαν πάνω από 20.000 εθελοντές από 600 αγροτικά χωριά της Κίνας. Χαρακτηρίστηκε δε, ως μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Στη μετα-ανάλυση οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 21 μελέτες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, την Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Στόχος των ερευνητών ήταν να δείξουν ότι δεν είναι μόνο οι Κινέζοι που μπορούν να ωφεληθούν από τα διαιτητικά υποκατάστατα αλατιού.

Η διάρκεια της παρέμβασης με ένα διαιτητικό υποκατάστατο αλατιού κυμαινόταν από έναν έως 60 μήνες. Η αναλογία χλωριούχου νατρίου στα υποκατάστατα άλατος κυμαινόταν από 33% έως 75%. Το ποσοστό του χλωριούχου καλίου κυμαινόταν από 25% έως 65%.

Οι συμμετέχοντες είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή ήταν 60 ετών και άνω και είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα χωριά χωρίστηκαν τυχαία σε αναλογία 1:1 ως εξής:

  • Στην ομάδα παρέμβασης, στην οποία οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν ένα υποκατάστατο αλατιού (75% χλωριούχο νάτριο και 25% χλωριούχο κάλιο) και
  • Στην ομάδα ελέγχου, στην οποία οι συμμετέχοντες συνέχισαν να χρησιμοποιούν κανονικό αλάτι (100% χλωριούχο νάτριο).

Διαπιστώθηκε ότι η αντικατάσταση του κανονικού αλατιού με ένα διαιτητικό υποκατάστατο αλατιού μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 14%, τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 13% και τον κίνδυνο θανάτου κατά 12%. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν παρουσίασαν επιβλαβείς επιπτώσεις από την ένεση του υποκατάστατου αλατιού.

Η αναλογία εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν χαμηλότερη με το υποκατάστατο αλατιού από ό,τι με το κανονικό αλάτι, καθώς και τα ποσοστά των μείζονων καρδιαγγειακών συμβάντων και θανάτου, όλα στατιστικά σημαντικά κατά την ανάλυση, ενώ όσον αφορά το ποσοστό των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που αποδίδονται στην υπερκαλιαιμία, αυτό δεν ήταν στατιστικά σημαντικά υψηλότερο με το υποκατάστατο άλατος από ό,τι με το κανονικό αλάτι.

Η αρχική σύσταση σε νοσήματα όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η δυσλιπιδαιμία (εκτός της φαρμακευτικής αγωγής που πιθανότατα θα συστήσει ο γιατρός) είναι η αλλαγή της διατροφής.

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι με φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση της αρτηριακής υπέρτασης, μείωση της πρόσληψης νατρίου και εξάλειψη των trans λιπαρών από τη διατροφή, μπορούν να προληφθούν εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι από καρδιαγγειακά επεισόδια παγκοσμίως.

Πηγή: Medical News Today