ΥΓΕΙΑ

Πάρκινσον: Η απλή άσκηση που βοηθά τους πάσχοντες

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος, που επηρεάζει κυρίως την κίνηση.

Πάρκινσον: Η απλή άσκηση που βοηθά τους πάσχοντες

Η νόσος αρχίζει συνήθως με ένα τρέμουλο (τρόμο) στο ένα χέρι. Αργότερα εμφανίζονται κι άλλα συμπτώματα όπως η βραδύτητα και η δυσκαμψία στις κινήσεις.

Η νόσος παρουσιάζει προοδευτική επιδείνωση, κάτι που ισχύει γενικά για τις εκφυλιστικές παθήσεις.

Ο ασθενής νιώθει τα χέρια και τα πόδια του βαριά και δυσκίνητα. Ορισμένες φορές αισθάνεται και πόνο στα άκρα. Το πρώτο σύμπτωμα που παρατηρεί κανείς στον ασθενή, είναι ότι όταν περπατάει δεν αιωρούνται τα χέρια του, αλλά μένουν κρεμασμένα κάτω.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, μια απλή μορφή άσκησης, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία των πασχόντων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συστηματική άσκηση σε διάδρομο λειτούργησε ευεργετικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου σε ποντίκια.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Δρ. Kalipada Pahan, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής νευρολογικών επιστημών, βιοχημείας, φαρμακολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου RUSH. «Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα χρησιμοποιηθούν ως σημείο εκκίνησης για να βοηθήσουμε τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους» συμπλήρωσε.

Σημείωσε ωστόσο, ότι παρά το γεγονός ότι η άσκηση σε διάδρομο είναι εύκολα προσβάσιμη, κάποιοι ασθενείς μπορεί να μην είναι σε θέση να ασκούνται καθημερινά.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι η άσκηση στο διάδρομο έβαλε φρένο στην α-συνουκλεΐνη και κατάφερε να αντιστρέψει τις βιοχημικές, κυτταρικές και ανατομικές αλλαγές που συμβαίνουν στους εγκεφάλους ποντικών με τη νόσο Πάρκινσον και χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων.

Τα ποντίκια της μελέτης έτρεχαν στο διάδρομο επί 30 λεπτά για έξι ημέρες την εβδομάδα. Η μελέτη διήρκεσε δύο μήνες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές θέλησαν να εντοπίσουν ένα φάρμακο που θα αντικαθιστούσε το διάδρομο, καθώς οι διαθέσιμες θεραπείες έχουν αρκετές παρενέργειες.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φαινοφιμπράτη έχει την ιδιότητα να μιμείται τις επιδράσεις της προπόνησης σε διάδρομο στις περιοχές του εγκεφάλου. Το φάρμακο χρησιμοποιείται συνήθως για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Η καθημερινή λήψη μιας χαμηλής δόσης φενοφιμπράτης επιβραδύνει την εξάπλωση της α-συνουκλεΐνης στον εγκέφαλο και προστατεύει την ντοπαμίνη στα ποντίκια που δεν έκαναν καμία άσκηση στο διάδρομο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Reports.