ΥΓΕΙΑ

Μπορούν τα κρύα ντους να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;

Τα κρύα ντους έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, που ξεκινούν από τη μείωση του στρες έως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Θα σας βοηθήσουν επίσης να χάσετε βάρος και να κάνετε το γυμναστήριο περιττό;

Μπορούν τα κρύα ντους να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;

Γιατί η νέα τάση είναι να ανταλλάξετε τα ζεστά ντους με κρύα; Υπάρχει κάποια αλήθεια στους ισχυρισμούς ότι μπορούν να μειώσουν το άγχος, να ενισχύσουν την ανοσία και να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους; Αποδεικνύεται ότι η απάντηση είναι θετική, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τα οφέλη του κρύου ντους για την υγεία

Τα κρύα ντους μειώνουν την ψυχολογική πίεση: Ένα κρύο ντους ασκεί πίεση στο σώμα, οδηγώντας το κεντρικό νευρικό σύστημα να μπορεί να χειριστεί στρεσογόνες καταστάσεις καθώς θα έχει σκληραγωγηθεί.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα κρύο ντους αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα που προστατεύουν το σώμα από ασθένειες. Συνιστάτε να στοχεύσετε σε 2-3 ντους εβδομαδιαίως για να δείτε αποτελέσματα.

Τα κρύα ντους μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης: Για όσους πάσχουν από κατάθλιψη, τα κρύα ντους μπορούν να «σοκάρουν» το σώμα και να στείλουν ηλεκτρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο. Το κρύο νερό προκαλεί αυξημένη διαύγεια και επίπεδα ενέργειας. Επίσης, οι απελευθερωμένες ενδορφίνες οδηγούν σε συναισθήματα ευεξίας και ευτυχίας.

1643647384876-404277950-ntous.jpg

Ποια είναι η σχέση μεταξύ κρύου ντους και απώλειας βάρους;

Η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες ενθαρρύνει την παραγωγή καφέ λίπους, ενός συγκεκριμένου τύπου λιπώδους ιστού που παράγει ενέργεια καίγοντας θερμίδες. Η έκθεση στο κρύο ανεβάζει τον μεταβολισμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ένα άλλο πλεονέκτημα του κρύου ντους είναι η μείωση της φλεγμονής, του πρηξίματος και του πόνου στους μύες. Πολλοί αθλητές έχουν ισχυριστεί ότι χρησιμοποιούν λουτρά πάγου για να επιταχύνουν το χρόνο αποκατάστασης μετά την άσκηση.

Τα κρύα ντους οδηγούν σε αυξημένη δύναμη θέλησης

Κάνοντας κρύα ντους σκληραγωγείτε τον εαυτό σας και τον κάνετε πιο ισχυρό προκειμένου να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις, όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου. Στις δύσκολες καταστάσεις συμπεριλαμβάνονται οι καιρικές αλλαγές, η σωματική καταπόνηση και το στρες. Η αυξημένη δύναμη της θέλησης και η ευκολία προσαρμογής κάνουν τη ζωή ευκολότερη.

Πώς μπορούμε σταδιακά να συνηθίσουμε το κρύο νερό;

Ξεκινήστε με ένα κρύο ντους μία φορά την εβδομάδα, στη συνέχεια αυξήστε τα κρύα ντους σε δύο, στη συνέχεια σε τρία, και σύντομα όλα τα ντους σας θα είναι κρύα.

Εναλλακτικά, το γνωστό «σκωτσέζικο ντους» είναι μια πολύ καλή λύση καθώς η εναλλαγή κρύου -ζεστού ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος.

Ένα άλλο τέχνασμα είναι να μειώσετε σταδιακά τη θερμοκρασία στο τέλος του συνηθισμένου ζεστού ντους και στη συνέχεια να μείνετε κάτω από το κρύο νερό για δύο λεπτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ