ΥΓΕΙΑ

Έμφραγμα στις γυναίκες: Οι προειδοποιήσεις των γιατρών για την μη έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων

Τα βασικά σημάδια της καρδιακής νόσου ή ενός επικείμενου δυνητικά θανατηφόρου καρδιαγγειακού συμβάματος στις γυναίκες, συχνά μένουν αδιάγνωστα, επειδή τα συμπτώματα είναι δεν είναι τόσο εμφανή όσο στους άνδρες, προειδοποιούν κορυφαίοι καρδιολόγοι.

Έμφραγμα στις γυναίκες: Οι προειδοποιήσεις των γιατρών για την μη έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων

Έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) προειδοποιεί ότι οι γυναίκες συχνά διαγιγνώσκονται με καρδιακή νόσο σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι οι άνδρες, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι την εμφανίζουν αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό η υγεία τους να είναι πιο επιβαρυμένη και να ξεκινούν θεραπεία σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου που συχνά παραβλέπονται, περιλαμβάνονται η ικανότητα βάδισης για μικρότερο χρονικό διάστημα και περιστασιακά αναπνευστικά προβλήματα.

Οι ειδικοί της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας προειδοποιούν επίσης ότι συχνά παραβλέπονται κάποια συμπτώματα επικείμενου εμφράγματος, εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας ή άλλης δυνητικά θανατηφόρας κατάστασης.

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Παρότι οι γυναίκες ανησυχούν γενικά περισσότερο για τον καρκίνο του μαστού, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιούν ότι οι γυναίκες έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τους άνδρες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο.

«Τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά σε ομάδες, πολύ σπάνια εμφανίζει κάποιος μόνο ένα σύμπτωμα», σύμφωνα με την Δρα Corrine Jurgens, συγγραφέα της έκθεσης και καθηγήτρια νοσηλευτικής στο Boston College.

Οι ειδικοί λένε ότι οι γιατροί συχνά αναζητούν συγκεκριμένα μοτίβα για να κάνουν διάγνωση.

Τα βασικά σημάδια της καρδιοπάθειας περιλαμβάνουν αλλαγές στην ικανότητα να παίρνει κανείς πλήρεις ανάσες και αδυναμία να καταβάλει προσπάθεια.

Οι γιατροί ωστόσο καθυστερούν να αναγνωρίσουν αυτά τα συμπτώματα στις γυναίκες, αυξάνοντας τους κινδύνους θνησιμότητας από τη νόσο.

Mature Elderly Woman Feeling Heart Pain, Touching Chest

Όταν κάποιος πληροφορείται ότι έχει καρδιακή νόσο, μπορεί να κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής του και να πάρει αγωγή που βοηθά στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

«Η έγκαιρη παρέμβαση προσφέρει περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς έκβασης και η έγκαιρη διάγνωση που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα είναι μια πιθανή σωτηρία», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Υπάρχουν επίσης πρώιμα προειδοποιητικά συμπτώματα της καρδιακής νόσου, που μπορούν ακόμη και να σκοτώσουν κάποιον, αν και τα συμπτώματα στις γυναίκες είναι διαφορετικά από ότι στους άνδρες και θα μπορούσαν επίσης να περάσουν απαρατήρητα ή να μην γίνουν εγκαίρως αντιληπτά.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια γυναίκα που απειλείται από έμφραγμα, συχνά νιώθει ναυτία, ζαλάδα, κόπωση και κρύο ιδρώτα πριν αυτό εκδηλωθεί.

Πριν από ένα εγκεφαλικό, οι γυναίκες αισθάνονται συνήθως έντονο πονοκέφαλο και βαρυθυμία.

Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να υπάρχουν για εβδομάδες πριν φτάσει το άτομο στο κρίσιμο σημείο να χρειάζεται νοσηλεία.

Πριν το συμβάν οι γυναίκες αρχίζουν να ιδρώνουν, έχουν ασυνήθιστο πρήξιμο στο σώμα και αισθάνονται καούρα.

Το διάστημα που προηγείται της διάγνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας, μπορεί επίσης να αισθάνονται άγχος και κατάθλιψη, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση ή περίεργη συμπεριφορά.

Όσο νωρίτερα αναγνωρίζονται αυτά τα συμπτώματα ως καρδιαγγειακό πρόβλημα, τόσο πιο γρήγορα ένας γιατρός μπορεί να παρέμβει με δυνητικά σωτήρια ιατρική φροντίδα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης προειδοποιούν ότι περίπου το 20% των Αμερικανίδων θα πεθάνουν από καρδιακή ανεπάρκεια, ξεπερνώντας άλλους συχνούς κινδύνους, όπως ο καρκίνος του μαστού.

Πολλοί αναφέρουν ότι τα συμπτώματα των γυναικών συχνά δεν λαμβάνονται τόσο σοβαρά υπόψιν όσο των ανδρών, μια παράμετρος που θα μπορούσε να έχει δυνητικά θανατηφόρα εξέλιξη.

Παρότι οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου των γυναικών στην στις ΗΠΑ, έρευνα διαπιστώνει ότι μόνο το ένα πέμπτο των γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το 42% των καρδιολόγων πιστεύουν ότι μπορούν να αξιολογήσουν σωστά την υγεία της καρδιάς μιας γυναίκας.

Βρετανική μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η αποτυχία των γιατρών να εντοπίσουν τα εμφράγματα στις γυναίκες οδήγησαν σε αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με τους άνδρες.

Πηγή: Mail Online