ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: Γιατί ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος εμποδίζει την ανταπόκριση στη θεραπεία

Το λίπος είναι απαραίτητο συστατικό των υγιών ανθρώπινων μαστών, ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος όμως, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Καρκίνος μαστού: Γιατί ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος εμποδίζει την ανταπόκριση στη θεραπεία

Οι υπέρβαροι ασθενείς έχουν επίσης μικρότερα ποσοστά επιβίωσης από εκείνους που έχουν υγιές σωματικό βάρος.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον ανακάλυψε ότι οι δομές σε σχήμα κορώνας που περιβάλλουν όγκους του μαστού σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανταπόκρισή τους στη θεραπεία.

Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εξατομικευμένη θεραπεία για ασθενείς με καρκίνο του μαστού θετικό για το HER2.

To 15% των ασθενών με καρκίνο του μαστού διαγιγνώσκονται με HER2 θετική νόσο. Πρόκειται για ιδιαίτερα επιθετική μορφή της νόσου, η οποία σχετίζεται με ταχεία επιδείνωση, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Δυο δεκαετίες πριν, οι ασθενείς με HER2 θετικό καρκίνο του μαστού είχαν τη χειρότερη πρόγνωση, με την πλειονότητα τους να πεθαίνει εντός δύο ετών από τη διάγνωση.

Σε γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ, το αυξημένο σωματικό λίπος που περιβάλλει το στήθος μπορεί να προκαλέσει τη συγκέντρωση φλεγμονωδών κυττάρων, που ονομάζονται μακροφάγα, στον λιπώδη ιστό του μαστού.

Αυτά τα μακροφάγα σχηματίζουν στη συνέχεια τις δομές που μοιάζουν με κορώνα γύρω από τα λιποκύτταρα, προκαλώντας φλεγμονή που μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για τον σχηματισμό καρκίνου.

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι επιστήμονες είναι πώς αυτές οι κορώνες επηρεάζουν την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού και την ανταπόκριση στη θεραπεία.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τους καθηγητές Stephen Beers, Ramsey Cutress και Charles Birts, αξιολόγησαν δείγματα από μια ομάδα ασθενών με καρκίνο του μαστού θετικών στο HER2 για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ του υψηλού ΔΜΣ και του σχηματισμού στεφάνων και την επακόλουθη επίδραση αυτών στον τρόπο που οι ασθενείς ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με Herceptin (trastuzumab).

Οι υπέρβαροι ασθενείς είχαν περισσότερες κορώνες στον λιπώδη ιστό γύρω από τον όγκο και αυτό συνδέθηκε με ταχύτερη εξάπλωση του καρκίνου, κάτι που αποτελεί επίσης ένδειξη του πόσο καλά ανταποκρίθηκαν οι ασθενείς στη θεραπεία.

Η ομάδα εντόπισε επίσης έναν πιθανό βιοδείκτη, που ονομάζεται CD32B, στην επιφάνεια των μακροφάγων σε αυτές τις δομές που μοιάζουν με στέμμα.

Όταν αυτός ο δείκτης ήταν παρών σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς, η ανταπόκρισή τους στη θεραπεία με Herceptin ήταν χειρότερη.

Ο καθηγητής Beers είπε: «Αυτά τα ευρήματα θα είναι χρήσιμα για τους κλινικούς γιατρούς και τους ερευνητές που ασχολούνται με τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, καθώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη εξατομικευμένης θεραπείας για ασθενείς με υπερεκφρασμένο καρκίνο του μαστού θετικό για HER2. Για παράδειγμα, οι γιατροί θα γνωρίζουν ότι οι ασθενείς με υψηλό ΔΜΣ και δείκτη στις δομές που μοιάζουν με κορώνα, είναι πιθανό να έχουν κακή ανταπόκριση στη θεραπεία με τραστουζουμάμπη. Μπορεί επομένως να επωφεληθούν από μία πιο εντατική θεραπεία anti-HER2. Από την άλλη, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει πόσο αποτελεσματική είναι η τραστουζουμάμπη σε ασθενείς που δεν έχουν τον δείκτη. Έτσι, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια χαμηλότερη δόση θεραπείας anti-HER2 που μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες που αντιμετωπίζουν. Θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες με περισσότερους ασθενείς για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αρχικά ευρήματα».

Πηγή: mirror.co.uk