ΥΓΕΙΑ

Ποιοι πάσχοντες από διαβήτη κινδυνεύουν περισσότερο και από κατάθλιψη

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι πιο πιθανό να πάσχουν από κατάθλιψη και το αντίστροφο.

Ποιοι πάσχοντες από διαβήτη κινδυνεύουν περισσότερο και από κατάθλιψη

Η ταυτόχρονη εμφάνιση κατάθλιψης και σακχαρώδους διαβήτη σχετίζεται με τη δυσκολία των ασθενών να λαμβάνουν συστηματικά τα φάρμακά τους, την επιδείνωση της ποιότητας της ζωής τους και τον αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, ακόμα και θανάτου.

Στις ΗΠΑ, το μέσο ιατρικό κόστος για τους διαβητικούς ασθενείς με κατάθλιψη είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο των ασθενών με διαβήτη χωρίς κατάθλιψη.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι ενήλικες που διαγιγνώσκονται με το μεταβολικό νόσημα πριν από την ηλικία των 40 ετών, κινδυνεύουν με κατάθλιψη.

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με εκείνους που αναπτύσσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους μαζί με άλλες συννοσηρότητες.

Αν και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συνήθως συχνότερα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους, ο επιπολασμός της σε νεαρότερες ηλικίες είναι μεγαλύτερος τα τελευταία χρόνια και σε πιο επιθετική μορφή.

Για να διερευνηθεί περαιτέρω ο ρόλος της ηλικίας στην εμφάνιση της κατάθλιψης των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, ο καθηγητής Sanjoy Paul και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία, ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα από 230.932 ενήλικες (57% άνδρες) σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και πάνω από 1,1 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ (46% άνδρες), που είχαν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 την περίοδο μεταξύ 2006 και 2017.

diavitis-metrisi.jpg

Από αυτούς τους ασθενείς, 1 στους 3 Βρετανούς (80.930) και 1 στους 4 Αμερικανούς (287.942) είχαν κατάθλιψη όταν διαγνώστηκαν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα ποσοστά κατάθλιψης αυξήθηκαν σημαντικά κατά τα 11 αυτά χρόνια μελέτης για όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τις γυναίκες να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη από ό,τι οι άνδρες.

Όσοι διαγνώστηκαν με σακχαρώδη διαβήτη πριν από την ηλικία των 40 ετών είχαν, κατά μέσο όρο, υψηλότερο μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα κατά τη διάγνωση και μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι, σε σύγκριση με εκείνους που διαγνώστηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Όταν λήφθηκαν υπόψιν και άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η αρτηριακή πίεση, οι ειδικοί συμπέραναν ότι οι άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο που διαγνώστηκαν με σακχαρώδη διαβήτη πριν από την ηλικία των 40 ετών είχαν 23-57% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη, σε σχέση με τους άνδρες άνω των 50 ετών. Αντίστοιχα, οι νεότερες γυναίκες διέτρεχαν 20-55% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με τις γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω.

Ομοίως, οι Αμερικανοί άνδρες που διαγνώστηκαν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μεταξύ 18 και 39 ετών είχαν 5-17% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη από εκείνους ηλικίας 60 ετών και άνω, ενώ οι νεότερες γυναίκες διέτρεχαν 8-37% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.