ΥΓΕΙΑ

Θρόμβος στο αίμα: Οι αλλαγές στην αναπνοή και το δέρμα που δεν πρέπει να αγνοούνται

Θρόμβωση είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία το αίμα πήζει και σταματάει να ρέει μέσα στο αγγείο.

Θρόμβος στο αίμα: Οι αλλαγές στην αναπνοή και το δέρμα που δεν πρέπει να αγνοούνται

Έτσι διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος με σοβαρές παρενέργειες ανάλογα με το σημείο που εντοπίζεται ο θρόμβος.

Το πιο συνηθισμένο σημείο που παρατηρούνται θρομβώσεις, είναι στις φλέβες των κάτω άκρων. Η κλασσική εικόνα είναι το ένα πόδι (αυτό που έχει θρόμβωση) να πρηστεί (σχεδόν το διπλό σε διάμετρο από το άλλο) και να πονά.

Εκτός από το πρήξιμο, τα συμπτώματα της θρόμβωσης περιλαμβάνουν επίσης κράμπες και θερμότητα στο σημείο που έχει σχηματιστεί ο θρόμβος.

Υπάρχουν όμως ακόμη δύο συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε: Αυτά είναι οι αλλαγές στην αναπνοή και στο χρώμα του δέρματος.

Δύσπνοια και κίνδυνος πνευμονικής εμβολής

Οι πνευμονικές εμβολές είναι δυνατό να προκληθούν από εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, όπου οι θρόμβοι σχηματίζονται σε φλέβες που είναι βαθιά στο σώμα. Το πιο πιθανό, ωστόσο, είναι να προέρχονται από τα πόδια ή τα χέρια.

Τα συμπτώματα μιας πνευμονικής εμβολής εξαρτώνται από το μέγεθος του θρόμβου και την ακριβή τοποθεσία όπου έχει προκαλέσει την απόφραξη στον πνεύμονα.

Το πιο κοινό σύμπτωμα της πνευμονικής εμβολής είναι η δύσπνοια. Αυτή μπορεί να είναι σταδιακή ή αιφνίδια. Εάν έχετε ξαφνική δύσπνοια, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Μία πνευμονική εμβολή μπορεί να βλάψει τμήμα του πνεύμονα λόγω της περιορισμένης ροής αίματος, να μειώσει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, καθώς και να προκαλέσει βλάβες σε άλλα όργανα. Οι μεγάλοι ή οι πολλαπλοί θρόμβοι αίματος μπορεί να αποδειχτούν θανατηφόροι.

Η απόφραξη μιας αρτηρίας που συνδέεται με τους πνεύμονες μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή του ατόμου, αλλά η έγκαιρη θεραπεία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης και αποφυγής μόνιμης βλάβης των πνευμόνων ή άλλων οργάνων (πχ εγκέφαλος).

Μελάνιασμα

Ένας θρόμβος δεν έχει πάντα άμεσα και ορατά συμπτώματα. Ένα σύμπτωμα που μερικές φορές εμφανίζεται είναι ο «αποχρωματισμός» του δέρματος, αλλά αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με μώλωπες.

Τα συμπτώματα του θρόμβου μπορεί να γίνουν ορατά ή εμφανή, αν οι θρόμβοι αναπτύσσονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος ή αν διαταράσσουν τη ροή του αίματος βαθιά στα άκρα.

Μπορεί να παρουσιάσουν ορατά συμπτώματα, εάν σχηματίζονται στο πόδι, αν και αυτό μπορεί επίσης να συμβεί στα χέρια ή ακόμη και στην κοιλιά.

Στο πόδι, ο θρόμβος αίματος περιγράφεται ως οίδημα συνοδευμένο με ερυθρότητα.

Αν και οι μώλωπες προκαλούν επίσης κάποιες αλλαγές στο χρώμα του δέρματος που μερικές φορές οδηγούν σε οίδημα, οι αιτίες και τα ευρύτερα συμπτώματα ενός θρόμβου αίματος είναι πολύ διαφορετικά.

Οι μώλωπες τείνουν να προκαλούν αποχρωματισμό του δέρματος που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Μπορούν επίσης να είναι επώδυνοι στην αφή καθώς θεραπεύονται, αλλά όταν εξασθενούν ο πόνος μειώνεται αισθητά. Οι μώλωπες συνήθως αναπτύσσονται μετά από τραυματισμό.

Σε αντίθεση με τους μώλωπες, οι θρόμβοι αίματος δεν ακολουθούν απαραίτητα ένα ακριβές μοτίβο καθώς θεραπεύονται και μπορούν να γίνουν πολύ πιο σοβαροί.

Εκτός από τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και το πρήξιμο, τα άτομα με θρόμβους αίματος μπορεί επίσης να παρατηρήσουν ότι η περιοχή κατά την αφή είναι επώδυνη.