ΥΓΕΙΑ

Detox time: Το αποτοξινωτικό ρόφημα που περιέχει μόνο 3 συστατικά και μπορείς να ετοιμάσεις σε 5'

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η κακή διατροφή, συνηγορούν στην κακή λειτουργία του παχέος εντέρου, καθιστώντας επώδυνη και δύσκολη διαδικασία την πέψη και την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.

Detox time: Το αποτοξινωτικό ρόφημα που περιέχει μόνο 3 συστατικά και μπορείς να ετοιμάσεις σε 5'

Η χρόνια δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η γαστρίτιδα ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Η κύρια αιτία που φέρεται να προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα είναι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής που οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε. Συγκεκριμένα, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης συμβάλουν στην συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό. Οι τοξίνες κυριολεκτικά δηλητηριάζουν το σώμα μας και πέρα από τα προαναφερθέντα προκαλούν επίσης κούραση, έλλειψη ενέργειας και ζωτικότητας, αίσθημα ατονίας, θαμπό δέρμα, πονοκεφάλους καθώς και ενοχλήσεις στις αρθρώσεις.

Πώς μπορούμε να αποτοξινωθούμε φυσικά;

Υπάρχουν αρκετές λύσεις που συμβάλουν στην ανακούφιση της δυσφορίας που νιώθει ο σύγχρονος άνθρωπος και σχετίζονται με τις τοξίνες. Πέραν της ισορροπημένης διατροφής, της άσκησης και της διαλειμματικής νηστείας, μια επιπλέον επιλογή είναι τα αποτοξινωτικά ροφήματα τα οποία γίνονται πανεύκολα στο σπίτι μας μέσα σε ελάχιστα λεπτά με υλικά που θα βρούμε στην κουζίνα μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 50% των τοξινών που βρίσκονται στον οργανισμό μας οφείλονται στη διατροφή μας, το 40% απορροφούνται από τον αέρα που αναπνέουμε και το 10% από τις τοξίνες που εισχωρούν από το δέρμα μας.

Το αποτοξινωτικό ρόφημα για το οποίο γίνεται λόγος βασίζεται στο νερό, το λεμόνι και τους σπόρους chia.

1643646559328-492034111-CHIA-2.jpg

Τα θρεπτικά συστατικά των σπόρων chia

  • Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες που διογκώνονται όταν ανακατευτούν με νερό. Πιστεύεται ότι συμβάλουν στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, ενώ θρέφουν τα υγιή βακτήρια του εντέρου.
  • Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, α-λινολενικό οξύ, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο καθώς και φυτικές ίνες.
  • Περιέχουν επίσης πρωτεΐνη, λίπος, ασβέστιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, νιασίνη, κάλιο, θειαμίνη και βιταμίνη Β2.

Η συμβολή στην υγεία

  • Μειώνουν την κακή χοληστερόλη καθώς και τα τριγλυκερίδια.
  • Συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και του νευρικού συστήματος, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας καθώς και στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Έχουν το πλεονέκτημα ότι προκαλούν αίσθημα κορεσμού.

Πώς θα ετοιμάσουμε το ρόφημα που υπόσχεται ένα «εσωτερικό ντους» και τι περιλαμβάνει;

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής:

  • Ένα ποτήρι νερό
  • Δύο κουταλιές της σούπας σπόρους chia και φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού από ένα λεμόνι. (Δύο κουταλιές της σούπας σπόροι chia ζυγίζουν περίπου 20-25 γραμμάρια και παρέχουν 9-10 γραμμάρια διαιτητικών ινών)
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι (προαιρετικά)

Ανακατέψτε τα παραπάνω υλικά και αφήστε τους σπόρους chia να απορροφήσουν το νερό για έως και 15 λεπτά. Στη συνέχεια ανακατέψετε για δεύτερη φορά και πιείτε το αποτοξινωτικό αυτό ρόφημα στην υγειά του εντέρου σας.

Ωστόσο να θυμάστε πως η κατανάλωση πάρα πολλών διαιτητικών ινών μπορούν να επηρεάσουν την πέψη και να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα. Επίσης, αυξήστε σταδιακά τον αριθμό των σπόρων chia έτσι ώστε το σώμα να τους συνηθίσει.