ΥΓΕΙΑ

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος - Μελέτη

Κατά μέσο όρο ένα στα οκτώ ζευγάρια δυσκολεύεται να συλλάβει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος - Μελέτη

Η γυναικεία γονιμότητα είναι ένα περίπλοκο θέμα που μπορεί να επηρεαστεί με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών και των ψυχολογικών παραγόντων.

Τα επίπεδα άγχους μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά της να συλλάβει σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 21/9, στο Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica.

Η εν λόγω μελέτη εξέτασε το άγχος ως παράγοντα που συμβάλλει στη γονιμοποίηση ή τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου.

«Αυτή η μελέτη διερεύνησε τo αλλοστατικό φορτίο πριν από την εγκυμοσύνη και το διάστημα μέχρι τη σύλληψη», εξηγεί η ανώτερη συγγραφέας Δρ. Bei Wang του Southeast University στο Jiangsu της Κίνας.

Να σημειωθεί πως ο όρος αλλοστατικό φορτίο καθορίζει το τίμημα που πληρώνει το σώμα μας για να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες που αντιμετωπίζει.

Η μελέτη

Η συγκεκριμένη μελέτη κατέγραψε 444 γυναίκες που προσπαθούσαν να συλλάβουν και αξιολόγησε το αλλοστατικό τους φορτίο.

Οι γυναίκες με υψηλότερες βαθμολογίες αλλοστατικού φορτίου, με βάση εννέα δείκτες όπως η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο στο αίμα, η κορτιζόλη, η νορεπινεφρίνη και η χοληστερόλη, ήταν λιγότερο πιθανό να μείνουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με βαθμολογία αλλοστατικού φορτίου 5-6 είχαν μειωμένη γονιμότητα κατά 59% σε σύγκριση με εκείνες με βαθμολογία 0.

Ζευγάρια με προβλήματα υπογονιμότητας

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου το 10% των γυναικών, (6,1 εκατομμύρια γυναίκες, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες), προσπαθούν να συλλάβουν. Αυτό σημαίνει ότι ένα στα οκτώ ζευγάρια έχει πρόβλημα να συλλάβει.