ΥΓΕΙΑ

Επέμβαση απώλειας βάρους: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο επιληψίας

Η χειρουργική επέμβαση για την απώλεια βάρους μπορεί να αλλάξει τη ζωή και την υγεία ενός ατόμου, νέα έρευνα προειδοποιεί ωστόσο ότι μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο επιληψίας.

Επέμβαση απώλειας βάρους: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο επιληψίας

Τα άτομα που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση είχαν 45% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν επιληψία, σε σύγκριση με άτομα που δεν έκαναν ανάλογη επέμβαση.

Επιπλέον, όσοι υπέστησαν εγκεφαλικό μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, είχαν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιληψία από εκείνους που δεν υπέστησαν εγκεφαλικό, ανέφεραν Καναδοί ερευνητές.

«Οι ασθενείς που σκέφτονται να κάνουν χειρουργική επέμβαση για την απώλεια βάρους θα πρέπει να συζητήσουν τα οφέλη και τους κινδύνους της βαριατρικής χειρουργικής με τον γιατρό τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Jorge Burneo, καθηγητής νευρολογίας στο Western University, στο Οντάριο. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αν και αυξημένος, ο κίνδυνος επιληψίας μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλός» πρόσθεσε.

«Ο απόλυτος κίνδυνος είναι χαμηλός», είπε ο Burneo. «Υπολογίσαμε ότι αφορούσε 16 ανά 100.000 ασθενείς κατά τη διάρκεια των τριών ετών της μελέτης».

Δεν είναι σαφές γιατί η βαριατρική χειρουργική σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιληψίας, είπε ο Burneo.

«Ο μηχανισμός είναι άγνωστος, αλλά πιθανοί αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν διατροφικές ελλείψεις και έκθεση σε γενική αναισθησία», είπε.

Για τη μελέτη, ο Burneo και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα για σχεδόν 17.000 άτομα που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική για έξι χρόνια. Συνέκριναν αυτούς τους ασθενείς με περισσότερους από 622.000 παχύσαρκους ασθενείς που δεν έκαναν επέμβαση απώλειας βάρους. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 73 από αυτούς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση ανέπτυξαν επιληψία (0,4%), σε σύγκριση με 1.260 άτομα που δεν έκαναν επέμβαση (0,2%), διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ο κίνδυνος επιληψίας παρέμεινε ο ίδιος ανεξάρτητα από το είδος της χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους που έκανε ένας ασθενής, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Αυτές περιελάμβαναν γαστρική παράκαμψη (γαστρικό by-pass) και επιμήκη γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι).

Και οι δύο διαδικασίες μειώνουν το μέγεθος του στομάχου, περιορίζοντας έτσι τον αριθμό των θερμίδων που μπορεί να καταναλώσει ένας ασθενής.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ενδιαφέροντα και απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων και τη διερεύνηση πιθανών μηχανισμών πίσω από αυτά», δήλωσε η Δρ. Jessica Folek, διευθύντρια βαριατρικής χειρουργικής στο Long Island Jewish Forest Hills στη Νέα Υόρκη.

«Υπάρχουν καταστάσεις που μπορεί να εκδηλωθούν μετά τη βαριατρική επέμβαση που μοιάζουν με επιληπτικές κρίσεις, όπως τα υπογλυκαιμικά επεισόδια», είπε. «Η βαριατρική χειρουργική μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ηλεκτρολυτών, δηλαδή ελλείψεις μετάλλων, που μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην επιληψία».

Η ανεπάρκεια βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως της Β12, Β1 (θειαμίνη) και Β6, μπορεί να προκαλέσει νευρικές ανωμαλίες και μπορεί να είναι ένας από τους πολλούς πιθανούς μηχανισμούς πίσω από αυτή τη συσχέτιση, είπε η Folek.

Η βαριατρική χειρουργική είναι σωτήρια και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση, αν όχι πλήρη ύφεση πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής και μειωμένο κίνδυνο θανάτου λόγω αυτών των προβλημάτων υγείας, πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό για τους ασθενείς να γνωρίζουν αυτή την πιθανή συσχέτιση εάν έχουν ιστορικό επιληπτικών κρίσεων ή επιληψίας στην παιδική ηλικία, καθώς μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο να εκδηλώσουν επιληπτικές κρίσεις μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Εν τω μεταξύ, έως ότου γίνουν περισσότερες μελέτες για την επικύρωση αυτών των ευρημάτων και τη διερεύνηση πιθανών μηχανισμών πίσω από αυτή τη συσχέτιση, θα συμβούλευα τους ασθενείς να συνεχίσουν τη βαριατρική χειρουργική εάν υποφέρουν από νοσογόνο παχυσαρκία» καταλήγει.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στη διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Neurology.