ΥΓΕΙΑ

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις φουσκάλες

Οι φουσκάλες δεν δημιουργούνται μόνο στα πόδια. Οι επώδυνοι ερεθισμοί του δέρματος μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, καθώς πρόκειται για την  αντίδραση της επιδερμίδας στη συνεχή τριβή.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις φουσκάλες

Τα πρώτα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι ξεκινά ο σχηματισμός μιας φουσκάλας είναι η ερυθρότητα, ο κνησμός, ο ερεθισμός και ο πόνος.

Όταν η ανώτερη στιβάδα του δέρματος διαχωρίζεται από την κατώτερη δημιουργείται ένα κενό που γεμίζει εσωτερικά από ένα άχρωμο υγρό δίνοντας την εικόνα της γνωστής φουσκάλας. Στην πλειονότητά τους οι φουσκάλες διαρκούν από 3 ως 7 ημέρες και θεραπεύονται μόνες τους, εφόσον δεν σπάσουν.

Για να αποτρέψετε τις φουσκάλες στα πόδια, είναι απαραίτητο να σταματήσετε για λίγο το περπάτημα και το τρέξιμο, εφαρμόζοντας στην περιοχή ένα προστατευτικό επίθεμα.

Πώς να θεραπεύσετε τις φουσκάλες

  • Αν η φουσκάλα είναι κόκκινη ή έχει γεμίσει με αίμα, έχει σπάσει κάποιο αγγείο κάτω από την επιδερμίδα
  • Αν η φουσκάλα φαίνεται κιτρινοπράσινη, τότε έχει γεμίζει με πύον και κατά συνέπεια έχει μολυνθεί
  • Αν η φουσκάλα σπάσει, δημιουργείται μια ανοιχτή πληγή η οποία θα πρέπει να καθαριστεί και να προστατευτεί για να αποφευχθεί η περαιτέρω τριβή και η μόλυνση
  • Ιδανικά εφαρμόστε τους ειδικούς δακτύλιους τσόχας που θα βρείτε στο φαρμακείο ή καλύψτε την περιοχή με ένα λευκοπλάστ
foyskala

Τι πρέπει να κάνουμε αν η φουσκάλα σπάσει;

  • Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό
  • Καθαρίζουμε την πληγή με ένα αντισηπτικό ή οξυζενέ
  • Στεγνώνουμε την πληγή ταμποναριστά με μια αποστειρωμένη γάζα
  • Αποστραγγίζουμε το υγρό που έχει απομείνει στην πληγή
  • Απολυμαίνουμε για δεύτερη φορά με ένα αντισηπτικό την πληγείσα περιοχή
  • Βάζουμε αντιβιοτική κρέμα
  • Εφαρμόζουμε ένα αποστειρωμένο αυτοκόλλητο τσιρότο
fouskala

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνισή τους

Για να αποφευχθεί η τριβή που μπορεί να οδηγήσει σε φουσκάλες, οι δερματολόγοι συνιστούν:

Προστατέψτε τα πόδια σας: Για να αποφύγετε τις φουσκάλες στα πόδια, φορέστε καλσόν ή βαμβακερές κάλτσες που μειώνουν την τριβή με τα υποδήματα. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας είναι δερμάτινα και σε σωστό νούμερο ώστε να μην σας χτυπούν.

Φορέστε τα σωστά ρούχα: Κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας, όπως το τρέξιμο, φορέστε ρούχα που απομακρύνουν την υγρασία. Αποφεύγετε τα βαμβακερά, τα οποία απορροφούν τον ιδρώτα και την υγρασία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τριβή.

Εξετάστε τους μαλακούς επιδέσμους: Για προβληματικές περιοχές, όπως τα πόδια ή τους μηρούς εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε επιδέσμους για να αποφευχθεί η τριβή.

Βάλτε βαζελίνη σε προβληματικές περιοχές: Η λίπανση βοηθά στη μείωση της τριβής.

Σταματήστε αμέσως κάθε δραστηριότητα εάν αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία ή εάν το δέρμα σας γίνει κόκκινο: Εάν δημιουργηθεί φουσκάλα, πρέπει να είστε υπομονετικοί. Δώστε της χρόνο για να επουλωθεί και αν σπάσει ακολουθήστε τις προαναφερθείσες οδηγίες.