ΥΓΕΙΑ

Κυστική ίνωση: Οι βιταμίνες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της νόσου

Η κυστική ίνωση είναι μια γενετική διαταραχή που σχετίζεται με αυξημένη φλεγμονή και, όπως συμβαίνει με πολλές φλεγμονώδεις παθήσεις, συνοδεύεται από υψηλό οξειδωτικό στρες.

Κυστική ίνωση: Οι βιταμίνες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της νόσου

Πάνω από 160.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κυστική ίνωση και τα συμπληρώματα βιταμινών C και E θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στους πνεύμονες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη εξέτασε εάν οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C, θα βοηθούσαν τους πάσχοντες να απορροφήσουν καλύτερα τη βιταμίνη Ε.

Τα άτομα με κυστική ίνωση έχουν επίσης πρόβλημα με την απορρόφηση των λιπαρών. Αυτό περιορίζει την πρόσληψη της βιταμίνης Ε, η οποία είναι λιποδιαλυτή.

«Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε και το υψηλό οξειδωτικό στρες είναι ένας συνδυασμός που αυξάνει τη φλεγμονή και μπορεί να συμβάλει σε μια σειρά επιπτώσεων στην υγεία», δήλωσε η Maret Traber, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπίνων Επιστημών στο Πολιτειακό Κολλέγιο του Όρεγκον.

Η δυσκολία στην απορρόφηση του λίπους σημαίνει ότι οι ασθενείς πρέπει να καταναλώνουν περισσότερη βιταμίνη Ε, τουλάχιστον 400 χιλιοστόγραμμα ημερησίως, για την επίτευξη φυσιολογικών συγκεντρώσεων στο αίμα.

Η βιταμίνη C μπορεί να ανακυκλώσει τις οξειδωμένες μορφές της βιταμίνης Ε και είναι επίσης χρήσιμη για την εξάλειψη την φλεγμονής που προκαλεί το οξειδωτικό στρες, είπε η Traber.

Οι ασθενείς με κυστική ίνωση που συμμετείχαν στη μελέτη έλαβαν καθημερινά 1.000 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C για 3,5 εβδομάδες.

Η μελέτη έδειξε μια τάση χαμηλότερων συγκεντρώσεων ενός βασικού βιοδείκτη οξειδωτικού στρες στο αίμα, της μηλονοδιαλδεΰδης ή MDA, καθώς και επιβράδυνση της αποβολής της βιταμίνης Ε από την κυκλοφορία του αίματος.

«Δεδομένης της παραμονής της βιταμίνης Ε για περισσότερο χρόνο στο αίμα, μπορεί να είναι σε θέση να εισέλθει καλύτερα στους ιστούς και να προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από το οξειδωτικό στρες», είπε η Traber.

Οι πάσχοντες από κυστική ίνωση εμφανίζουν φλεγμονή στους πνεύμονες και συσσώρευση παχύρρευστης βλέννας που εμποδίζει τους αεραγωγούς. Το μέσο προσδόκιμο ζωής τους είναι η ηλικία των 40 ετών.

Οι καπνιστές έχουν επίσης προβλήματα που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και μπορεί να επωφεληθούν από τα συμπληρώματα βιταμίνης C και Ε, είπε η Traber.

Ο συνδυασμός ωφελεί τέλος και τους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο.

«Η παρούσα μελέτη χρησιμοποίησε μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C, από αυτές που μπορεί να λάβει κάποιος από τη διατροφή», είπε η Traber. «Τα 1.000 χιλιοστάγραμμα ισοδυναμούν με 15 πορτοκάλια ή 4-5 μέτριες πιπεριές. Η έρευνα δείχνει ότι μια υψηλή δόση μπορεί να είναι ευεργετική σε φλεγμονώδεις καταστάσεις».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nutrients.