ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης: Πού διαφέρουν οι εξάψεις από τις νυχτερινές εφιδρώσεις

Τόσο οι εξάψεις όσο και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, είναι τυπικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης: Πού διαφέρουν οι εξάψεις από τις νυχτερινές εφιδρώσεις

Σε πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές ρώτησαν 200 γυναίκες ποιο από τα δύο συμπτώματα θεωρούν χειρότερο.

Η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι και τα δύο μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας, αλλά οι νυχτερινές εφιδρώσεις προκαλούν περισσότερο στρες.

«Γνωρίζουμε ότι οι διαταραχές ύπνου είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που βιώνουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, αλλά αυτά τα ευρήματα είναι μοναδικά επειδή δείχνουν ότι οι γυναίκες που βιώνουν νυχτερινές εφιδρώσεις και όχι μόνο εξάψεις, μπορεί να είναι σε χειρότερη θέση», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Sofiya Shreyer, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις και οι εξάψεις μπορεί να θεωρούνται παρόμοιες, αλλά διαφέρουν. Οι εξάψεις εμφανίζονται τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και της νύχτας και μπορεί να μην περιλαμβάνουν εφίδρωση. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι περίοδοι έντονης εφίδρωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις συσχετίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με την κατάθλιψη και το στρες. Ακόμη και όταν λάμβαναν χώρα τη νύχτα, οι εξάψεις συνδέονταν μόνο με την κατάθλιψη, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι γυναίκες που εκδήλωναν εξάψεις πιο συχνά τη νύχτα, κινδύνευαν περισσότερο από κατάθλιψη από ότι εκείνες που εκδήλωναν εξάψεις περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Αυτή η μελέτη αναδεικνύει στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους επαγγελματίες υγείας», δήλωσε η Δρ. Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Β. Αμερικής(NAMS).

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μηχανισμών αυτών των συμπτωμάτων και τη συνολική τους επίδραση στην εμπειρία της εμμηνόπαυσης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Β. Αμερικής.

Πηγή: healthday.com